Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Forskere ved UiO har utviklet et nettbasert kurs som lar deg lære mer om meteorittkratre.


530x328 KurssideIllustrasjon: Skjermdump fra kurssidene

Kurset heter Store, runde strukturer i norsk natur og er utviklet av Henning Dypvik, Thor Thorsen og Svein Olav Krøgli. Den er nettbasert, fritt tilgjengelig og kan brukes i undervisning og av allmennheten.

- Fra denne sommeren skal den også inngå i et læringsopplegg for Meteorittparken Gardnos, forteller professor Henning Dypvik i en sak på Institutt for geofags nettsider.

I Norge kjenner vi til tre meteorittkratre; Mjølnir i Barentshavet, Ritland i Rogaland og Gardnos i Hallingdal. Men UiO-professoren mener det kan eksistere flere.

Som navnet på kurset tilsier, handler det å lete etter meteorittkratre blant annet om å finne store, runde strukturer. På verdensbasis er det så langt oppdaget 191 kratre, noe som er nokså lite sammenliknet med for eksempel Mars som har ca. 42 000 kratre med diameter på minst 5 kilometer.

Det skal dog nevnes at platebevegelser, erosjon, vær og vind og menneskelig aktivitet kan ha «visket ut» mange av kratrene på Jordas overflate.

Likevel er det god grunn til å tro at det er flere å finne, og gjennom kurset kan du selv være med i jakten. Siste modul i nettkurset beskriver hva du skal se etter når du skal undersøke nærmere en rund struktur du har funnet i landskapet.

530x342 Runde strukturerKartet viser runde strukturer i terrenget. Kan noen av de være et meteorittkrater? Illustrasjon: Skjermdump fra kurssidene

Nettkurset består av fem interaktive moduler med filmer, fakta og spørsmål. Det gis poeng underveis og fullført kurs gir diplom. Kurset tar omtrent én time.

Utvikling av kunnskapsressursen er gjort i samarbeid med Cerpus AS, og har fått støtte fra Akademiaavtalen.

Kurset finner du her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: