Onsdag 27.1.2021 - Uke 04

Samarbeidspartnere

 Vi har undersøkt hvordan geologer i felt kan oppnå optimale målinger av geologiske flater med henholdsvis kompass, smarttelefoner og LiDAR.


530x293 VisteholaTo flater ved Svarthola ble målt ved hjelp av henholdsvis kompass, smarttelefon og LiDAR-skanner. Sistnevnte ga best resultat. Foto: Trede, Cardozo og Watson, 2019

Alle geologiske flater er til en viss grad uregelmessige og krever en rekke målinger for å få et godt resultat som overensstemmer med virkeligheten.

Det er flere metoder geologer i felt kan bruke for å måle flater. I denne undersøkelsen har vi benyttet et geokompass, smarttelefon og bakkebasert radar (LiDAR).

Målet har vært å undersøke hvordan standardutstyr som det geologiske kompasset og mer avansert utstyr som virtuelle blotningsmodeller takler ujevne flater og hvilke strategier som kan oppnå de mest nøyaktige målingene.

Vi målte to flater i Svarthola ved Randaberg i Rogaland. Den ene flaten er en grunn foliasjon i et overheng, og den andre en uregelmessig bratt sprekk. Bergarten er kambro-ordovicisk glimmerskifer.

Flatene ble målt med et Brunton geokompass, smarttelefoner med applikasjonene Stereonet Mobile (iPhone) og Fieldmove Clino (iPhone og Android), samt med LiDAR-skanner med centimeteroppløsning.

Kompassmålinger er en robust metode, men gav unøyaktige resultater i overhenget. Steronet Mobile-applikasjonen var mer nøyaktig, og det samme var Fieldmove Clino (men kun for iPhone, ikke for Android). Vi observerte at målingene med smarttelefon ble konsistente etter 100 – 150 målinger. Men hverken kompasset eller smarttelefonene klarte å definere orienteringen til sprekken tilstrekkelig. LiDAR-skanningene ga de mest presise definisjonene av foliasjonen og sprekken.

LiDAR-triangulering av flatene ga presise, men inkonsekvente resultater. Kriging (en type interpolasjon i geostatistikk) av flatene forbedret imidlertid de målte orienteringene. En best-tilpasset-metode for flatene gir de beste resultatene, og en radius på ca. 0,5 meter gir jevn orientering for alle LiDAR-skanningene.

En liknende fremgangsmåte bør tas i betrakning når du måler flater i felt eller fra virtuelle blotningsmodeller.

Trede, Cardozo og Watson 2019. What is the appropriate sample size for strike and dip measurements? An evaluation from compass, smartphone and LiDAR measurements, Norwegian Journal of Geology 99 (3) LENKE

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: