Søndag 17.1.2021 - Uke 02
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

To forskningsartikler i tidsskriftet Nature presenterer argumenter for at platetektonikken startet for henholdsvis 2,5 og 3,3 milliarder år siden.


530x515 KomatittBildet viser komatiitt-lava ved Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika. Det er i denne bergarten enkelte forskere har funnet indikasjon på at platetektonikken har virket i minst 3,3 milliarder år. Foto: CSIRO / Wikimedia Commons

Denne saken ble først publisert i desember 2019.

Platetektonikk er en av Jordas viktigste geologiske prosesser. Den bidrar til konstant fornyelse av jord- og havbunnsskorpene på planeten vår, og er samtidig en pådriver for geofarer som vulkanisme, jordskjelv og tsunamier.

Det er ikke fastslått hvordan prosessen startet, men det er av mange innen forskermiljøet antatt at platetektonikken startet for ca. 2,7 milliarder år siden.

I en forskningsartikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature, hevder fire amerikanske forskere å ha funnet nye indikasjoner som styrker teorien om at platebevegelsene startet for 2,5 – 2,7 milliarder år siden.

De har kommet frem til konklusjonen ved å studere metamorfe bergarter fra 564 steder rundt omkring på Jorda (15 fra Norge). Metamorfe bergarter er bergarter som har blitt utsatt for høyt trykk og høye temperaturer – de har gjennomgått en tektonisk syklus.

Artikkelforfatterne observerte at den eldste prøven var tre milliarder år gammel. Men langt flere av prøvene var 2,5 milliarder år gamle, og forskerne mener det tyder på at dette markerer tidspunktet for når platetektonikken var i full sving.

I fjor sommer publiserte imidlertid et annet internasjonalt forskerlag en artikkel i samme tidsskrift der de foreslo at platebevegelsene startet for hele 3,3 milliarder år siden.

Ved å analysere rester av urgammelt sjøvann i smeltebergarter kalt komatiitter (oppkalt etter elven Komati i Sør-Afrika), har de fått ny innsikt i hvordan verden vår så ut den gang.

Kjemiske signaturer indikerer at sjøvannet ble transportert dypt ned i mantelen, for så å bli brakt opp igjen til overflaten gjennom magmatiske oppstrømninger.

Denne prosessen kjenner vi også til i dag, der sjøvann blir transportert ned i dypet sammen med havbunnsplatene ved subduksjonssoner. Vannet gir opphavet til magmadannelse og vulkanisme på overflaten over disse sonene, for eksempel langs Andes-fjellkjeden.

Resultatene indikerer altså at platetektonikkprosessen kan være minst like gammel som bergartene forskerne har studert, altså 3,3 milliarder år.

Bergartene i studien representerer gammel lava som kan ha strømmet ut over en slik subduksjonssone i Barberton grønnsteinsbelte i Sør-Afrika.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 To do


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: