Søndag 17.1.2021 - Uke 02
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Gneisen fra Finnmark er 3 002 millioner år gammel og slår den forrige «rekorden» på i underkant av 3 000 millioner år.


530x374 Slagstad og HansenTrond Slagstad og Harald Hansen. Foto: Rune Eian, NGU

Denne saken ble først publisert i desember 2019.

– Kjempeartig at vi endelig har fått bekreftet at det finnes så gamle bergarter i Norge. Men sannsynligvis finnes enda eldre bergarter, forteller forsker Trond Slagstad fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) og stipendiat Harald Hansen fra UiT Norges arktiske universitet i en sak på ngu.no.

Gneisen ble funnet sør for Lakselv og knust, vasket og polert for videre analyser i laboratorium. Analyser av små mineralkorn (zirkon) viser at bergarten ble dannet av magma som størknet for 3 002 millioner år siden.

- Det betyr at den er Norges eldste, kjente bergart, sier Slagstad og Hansen.

530x321 GneisGneisen ble funnet sør for Lakselv i Finnmark. Foto: Harald Hansen, UiT

Zirkon er et mineral som er svært utbredt på Jorda og som i liten grad påvirkes av forvitring. Dermed egner det seg godt som aldersindikator (les mer i rammeteksten under).

Den tidligere «rekorden» ble holdt av tilsvarende bergarter (gneis) i tilsvarende område (Finnmark) og var på like under tre milliarder år. De eldste gneisene (og eldste bergartene) i Norge finnes altså i Finnmark og stammer fra fjellkjededannelser.

- Hvis en går tilbake 1 til 2 milliarder år, var de dominerende geologiske prosessene ganske like de som er operative i dag. Forholdene før den tid er vi veldig usikre på. Vi vet at Jordas indre var varmere, noe som førte til en større grad av vertikale bevegelser fordi varmt materiale stiger, kaldere materiale synker. I dag er det derimot horisontale bevegelser av jordskorpeplater som dominerer. Ved å finne og jobbe med stadig eldre bergarter, får vi hele tiden ny kunnskap om denne tidlige perioden, avslutter Trond Slagstad og Harald Hansen.

Vulkanske tidskapsler

 

Uran-bly-aldersbestemmelse fungerer svært godt på mineralet zirkon. Zirkonkrystaller dannes i magma som kjøles ned, og mineralets krystallstruktur er bygget opp slik at det med fordel tar til seg uran, men frastøter bly.

Dermed vil et nydannet zirkonmineral inneholde uran, men mangle bly. Over tid vil uranisotoper brytes ned til blyisotoper, og når zirkonet analyseres i laboratorium, kan forskerne vite at alt blyet de finner er radiogent og dermed dannet etter mineralets «fødsel».

Dette gir presis aldersbestemmelse for når de vulkanske avsetningene (som lavastrømmer eller askelag) ble dannet.

Uranisotopet 238U har en halveringstid på 4,5 milliarder år. Det vil si at halvparten av 238U har blitt brutt ned til blyisotopet 206Pb i løpet av denne tiden.

 530x353 JafjordgneisLangs riksvei 886 øst for Kirkenes ligger turistattraksjonen Norges eldste fjell, lokaliteten til de – frem til nå – eldste kjente bergartene i landet. Det nye funnstedet ligger om lag 20 mil vest for denne lokaliteten. Foto: Halfdan Carstens

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 To do


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: