Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Det nye SFI-senteret Smart Ocean skal sikre bedre overvåkning av havene gjennom et trådløst nettverk av marine sensorer.


530x354 water 3194377 1920Foto: Pixabay

– Vi trenger bedre overvåkning av havene. Da kan vi ta bedre beslutninger basert på fakta, sier senterleder Per Lunde som også er professor ved Institutt for fysikk og teknologi (IFT) ved Universitetet i Bergen (UiB) på uib.no.

Smart Ocean – Flexible and cost-effective monitoring for management of a healthy and productive ocean skal skape et observasjonssystem for havet som vil bidra til at norsk havnæringer kan få sin del av et marked i vekst.

OECD har i en ny rapport indikert at havindustriene potensielt kan doble sine bidrag til global verdiskapning i perioden 2010 – 2030 til over 3 000 milliarder dollar.

I rapporten påpekes det at havene og fjordene er under press når det kommer til arealbruk og den generelle «helsetilstanden». Senteret skal derfor også bidra til å løse de marine utfordringene som Norge og verden står ovenfor.

Smart Oceans observasjonssystem skal bestå av et trådløst nettverk av stasjonære sensorer for marine målinger og databehandling. Sensorene skal gi informasjon som kan fortelle forskerne hvordan miljøet under vann, ressurser og operasjoner bedre kan forvaltes.

Nettverkene med trådløst internett i sjøen vil muliggjøre målinger der kablede nettverk er uaktuelt.

– Kabler under bevegelse blir raskt utslitt i havet, med fare for brudd. For havvind-sektoren, for eksempel, kan en kabelfri og trådløs overvåking av strukturer bety store fordeler, sier Lunde videre.  

Observasjonssystemet vil bli nyttig for både industri, samfunn, forvaltning og ikke minst havforskere. Smart Ocean vil ifølge Lunde gi myndighetene bedre beslutningsgrunnlag for bærekraftig forvaltning av havet og kystnære områder.        

- Havindustrien vil kunne gjøre bedre overvåking av undervannsstrukturer og -installasjoner, som beslutningsunderlag for tilstandsbasert vedlikehold og sikker drift av disse, avslutter Per Lunde.

Vertsinstitusjonen er UiB, og forskningspartnere er Høgskulen på Vestlandet, NORCE, Forsvarets Forskningsinstitutt, Havforskningsinstituttet og Stiftelsen Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling.

530x431 smart ocean breiIllustrasjon: SFI Smart Ocean

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: