Mandag 8.3.2021 - Uke 10

Samarbeidspartnere

Satellittmålinger viser stor nedgang i konsentrasjonen av NO2 i de nederste delene av atmosfæren over Oslo og Viken siden koronatiltakene ble satt til verks.


530x251 BildeNedgang i NO2 i troposfæren over Oslo og Viken. Figur: NILU

Siden fredag 13. mars har koronatiltakene redusert trafikken i Norge kraftig. Norsk institutt for luftforskning (NILU) skriver i en nyhetssak at redusert trafikk har ledet til en tydelig nedgang i utslipp av nitrogenoksider.

Satellittbildene viser konsentrasjonen av NO2 i troposfæren, den nederste delen av atmosfæren, i Oslo- og Viken-områdene før og etter koronatiltakene startet. For Oslo er reduksjonen i gjennomsnittlig konsentrasjon av NO2 på 45 prosent.

NILU poengterer at andre faktorer enn virusrestriksjonene også kan ha spilt inn, for eksempel meteorologiske forhold.

Målingene har blitt gjort ved hjelp av satellitten Sentinel-5P i Copernicus-programmet. Satellitten måler kjemiske komponenter i atmosfæren.

NO2 er en reaktiv gass som dannes ved forbrenning, og eksos fra tunge og lette dieselkjøretøy er den dominerende kilden. Sammen med NO, er NO2 et av de viktigste stoffene som bidrar til lokal luftforurensning i norske byer, ifølge NILU.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Hypotese


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: