Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Regjeringen vil at Norge skal være ledende på kunnskap om Polhavet og gir støtte til forskningsprogrammet GoNorth.


530x384 Nord for SvalbardGoNorth vil gjennomføre ekspedisjoner nord for Svalbard og opp til Nansenryggen. Illustrasjon: Google Earth

 – Vi ser en økende internasjonal interesse for polområdene, og det er viktig for Norge å være til stede og styrke kunnskapen om våre nærområder. Gjennom GoNorth-prosjektet vil det være muligheter for testing og utvikling av ny miljø- og navigasjonsteknologi, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra regjeringen.

Initiativet er hele ti år gammelt, og planleggingsarbeidet rundt forskningsprogrammet GoNorth (Geosciences in the Northern Arctic) startet for fullt i 2016. Denne vinteren startet programmet offisielt.

- Målet er et internasjonalt forskningsprogram av høy kvalitet som skal gi økt kunnskap og bevisstgjøring av de arktiske områdene nord for Svalbard, fortalte Rolf Mjelde, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen i en tidligere publisert sak på geoforskning.no.

Mjelde er en av tre vitenskapelige ledere av programmet.

Motivasjonen for programmet er at Norge – i sterk kontrast til Barentshavet – har gjort veldig lite forskning i Arktis nord for Svalbard og opp til Gakkelryggen. Ideen om et slikt forskningprogram ble først lansert av tidligere direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU) Morten Smelror.

GoNorth skal virke komplementært til et annet stort forskningsprogram – Arven etter Nansen. Det sistnevnte programmet fokuserer på vannsøylen, mens GoNorth har geologi som hovedfokus.

Det er mange vitenskapelige spørsmål programmet ønsker å besvare, deriblant:
• Hvorfor har det vært så sterk landheving og erosjon på Svalbard?
• Hvorfor er Svalbards nordmargin uvanlig smal?
• Hvorfor er det så stor hydrotermal aktivitet langs den ultrasakte spredende Gakkelryggen?
• Hvordan påvirker forholdene i Arktis det globale klimaet?

530x235 KPHDet nye norske forskningsskipet Kronprins Haakon vil bli tatt i bruk. Foto: CAGE

Forskningen ved GoNorth vil foregå etappevis. Gjennom en serie ekspedisjoner skal forskerne gradvis bevege seg nordover fra nordkysten av Svalbard til Nansenryggen (Gakkel Ridge) nær Nordpolen.

Ekspedisjonen skal gjennomføres i samarbeid med internasjonale partnere, og bruk av isbrytere vil bli nødvendig etter hvert som ekspedisjonen går lenger nordover.

GoNorth-konsortiet består av følgende partnere; Universitetene i Tromsø, Bergen, Oslo og Trondheim, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS), Akvaplan-niva, NGU, Nansen-senteret (NERSC), NORCE, NORSAR, Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Norsk Polarinstitutt og SINTEF.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: