Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Forskere ved NTNU skal undersøke hvordan brudd oppstår i fjell ved bruk av forankringsstag. Forskningen har bred relevans og støttes av Statens vegvesen.


530x378 GruppeHanna Høgset, student IGP, Are Håvard Høien, Statens Vegvesen, Karsten Sannes Aasbø, student IGP og Charlie Chunlin Li. Foto: IGP

Gjennom prosjektet skal forskere og studenter ved Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) ved NTNU undersøke hvordan brudd i bergmassen oppstå og forløper ved overbelastning av forankringsstag.

Den nye kunnskapen vil være av stor relevans innen blant annet bygg og anlegg. Bergforankringer med stag blir benyttet til å stabilisere skråninger, støttemurer, spuntvegger, samt fundamenter til for eksempel bygninger, vindturbiner, betongdammer og brotårn.

Viktigheten rundt dette har ikke minst blitt synliggjort i forbindelse med E18-skredet ved Larvik desember i fjor. I en nylig fremlagt rapport påpekte et ekspertutvalg blant annet at forankringen ikke hadde vært god nok.

Prosjektet ble initiert av Statens vegvesen ved Are Håvard Høien og Arild Neby. Statens vegvesen står også for finansiering av prosjektet, og ønsker å forbedre metodikken for dimensjonering av bergankere til å stabilisere skråninger, støttemurer og spuntvegger.

Charlie Chunlin Li, professor i bergartsmekanikk ved IGP, forklarer mer om metoden og prosjektet:

Hva er stag og hvordan fungerer de?

Et berganker kan være oppbygd av et enkelt massivt stag eller et stag sammensatt av flere kabler. Disse har en forankret lengde i bunnen der de er festet i bergmassen og videre utover en fri lengde som ytterst, utenfor hullet, er festet i en plate eller en litt mer forseggjort konstruksjon.

Gjennom prosjektet skal vi utføre modellforsøk i laboratoriet for å se nærmere på hvordan brudd i bergmassen oppstår, og forløper, ved overbelastning av forankringsstag.

Brudd og bruddforløp har stor betydning ved dimensjonering av slike stag og er ett av de største usikkerhetene ved dagens beregningsmetoder.

Hvordan forløper brudd?

Det er kjent at ankere går i brudd i fire typer:
1) Et konisk brudd i bergmassen
2) Brudd mellom mørtel og berget langs borehullveggen
3) Brudd mellom mørtel og stag
4) Brudd på stag

De første to er fortsatt ikke godt forstått. I ekstreme tilfeller går bergmassen i brudd langs en konisk overflate eller langs borehullveggen.

Prosjektet vil spesielt se på hvilke effekter trykkbuer indusert av belastningen av staget kan ha på det bruddmekaniske. Forklar.

Trykkbuen er et konsept som brukes i bergsikring i underjordiske anlegg. Det er antatt at berget i nærheten av bergrommet blir mer belastet etter åpningen av rommet og at trykkbuen blir bygget opp i denne delen av berget.

Et eksempel av konseptet er to blokker som sitter fast i hengen som vist i skissene under. En trykkbue er oppbygd i de to blokkene.

530x344 Skisse1

530x616 Skisse2

Hva kan komme ut av prosjektet?

De teoretiske forutsetningene for dimensjoneringen av bergankere er mangelfulle og det er derfor behov for forskning for å tette dette kunnskapsgapet.

Den nye kunnskapen skal gi ytterligere forståelse for hva som skjer i berget ved belastning av ankerene. Resultatene kan lede til både økonomiske fordeler og øke sikkerheten til infrastrukturen.

Resultatene kan benyttes til alle infrastrukturer som blir stabilisert av stag, for eksempel fundamenter til bygninger, betongdammer og brotårn.

Parallelt med prosjektet med Statens vegvesen fikk vi nylig et stort forskningsprosjekt av Norges forskningsråd som skal begynne i august i år og ha en varighet på fire år.

UiT Norges arktiske universitet, Statens vegvesen, Norges Geotekniske Institutt (NGI), SINTEF, NORSAR, Norconsult og Multiconsult er partnere. Det nåværende prosjektet, som har et budsjett på to millioner kroner, er et pilotprosjekt i forkant av dette mer omfattende, kommende prosjektet.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: