Onsdag 12.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Nord-Afrika forer Atlanterhavet og Karibien med store mengder næringsrikt støv. Partikkelmengden i lufta er mye større enn tidligere antatt og svært sesongavhengig.


530x530 NASAFoto: NASA Earth Observatory

Turister på Kanariøyene har de siste dagene vært "sandfaste", rapporterer flere medier, deriblant NRK.no.

Nord-Afrika og ørkenen Sahara spesielt er verdens største kilde til atmosfærisk støv.

I en pressemelding fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, forteller atmosfæreforsker Hongbin Yu at denne delen av verden er optimal med hensyn på ansamling av støv. «Hovedingrediensene» er sterke vinder, sedimentakkumulasjoner i bassenger, tørt klima og lite vegetasjon.

Ørkenstøvet, som i hovedsak består av leire, karbonater og metalloksider, utgjør en viktig kilde til næringsstoffer (primært jern) for hav og regnskoger. Støvet kan transporteres langt med vindsystemer, og deler av det faller ned over Karibien og Sør-Amerika.

Forskere har tidligere foreslått at øygruppen Bahamas ikke hadde eksistert om det ikke var for at jernholdig støv drysser ned i det Karibiske hav og livnærer algene som feller ut kalsiumkarbonat (kalk).

Nye undersøkelser av støvets reise over Atlanterhavet foreslår at ledende atmosfæriske sirkulasjonsmodeller har overestimert hvor raskt støvet faller ned i Atlanterhavet etter at det har forlatt Afrika med passatvindene med 2 – 5 ganger. Det vil si at det er mye mer støv i atmosfæren over Atlanterhavet enn tidligere antatt.

Undersøkelsene har blitt gjort ved hjelp av en rekke instrumenter plassert på NASAs satellitter.

Yu og hans kolleger har også undersøkt sesongvariasjoner av støvtransporten. Figuren over viser at det er om sommeren (juni til august) at betydelige mengder støv når Karibien.

530x817 StÃvIllustrasjonen viser at Nord-Afrika sender ut store mengder støv til Atlanterhavet og Sør-Amerika og Karibien i vest. Transporten av støv er kraftigst under optimale vindforhold i sommermånedene. Illustrasjon: NASA

Resten av året, og spesielt om vinteren blir støvet raskere ført ned i havet. Dette skyldes at vindsystemene går i mer sørlig retning og blåser støvet mot nedbørssystemer som raskt vasker ut støvet over og rundt Guinea-gulfen.

Yu påpeker at satellittmålinger fyller inn hullene forskerne har i dataene sine fordi in situ-målinger fra fly og skip er svært begrenset. Men han hevder modeller er fortsatt svært viktige for å forstå de overordnede effektene av støv i atmosfæren.

Partikler i atmosfæren påvirker oss på mange måter. De gir næring til økosystemer, skaper algeoppblomstringer i havene, påvirker temperaturer og hvor skyer og stormer dannes og de kan spre sykdommer og utløser respiratoriske lidelser som astma.


Referanse
A Dusty Journey
Adam Voiland, Earth Observatory 2020
NASA

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: