Mandag 26.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Forskere har funnet pimpstein som opprinner fra et 4 000 år gammelt vulkanutbrudd på Island i forbindelse med utbygging av kampflybase på Ørland.


530x334 PimpsteinPimpstein funnet på Ørland. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet

I forbindelse med utvidelsen av Ørland kampflybase har både geologer og arkeologer gjort omfattende undersøkelser de siste årene.

Geologer fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) har blant annet avdekket hvordan strandlinjen har endret seg i takt med landhevingen de siste 6 000 årene.

I de gamle strandlinjene 11 meter over dagens havnivå avdekket arkeologene et lag med pimpstein. Pimpsteiner er strørknet lava som har blitt kastet ut av vulkaner under utbrudd. Det høye innholdet av luftholdige blærer gjør at steinen kan flyte i vann.

Geokjemiske undersøkelser viser at pimpsteinen drev inn til strendene i Trøndelag etter et stort utbrudd fra vulkanen Katla på Island for 3 000 – 4 000 år siden.

Geologene har også kommet frem til at strandlinjefallet gjennom perioden de har undersøkt ikke har forløpt som ventet. Observasjonene viser at endringen skjøt fart for om lag år 2 000 til 1 500 før nåtid, for deretter å gå sakte igjen.

- Dette er små nyanser i utviklingen, men har likevel en direkte konsekvens for de arkeologiske tolkningene. Slik sett er dette et tydelig eksempel på verdien i tverrfaglig arbeid, og hvordan den geologiske og arkeologiske utviklingshistorien nesten alltid er nært knyttet sammen, forklarer NGU-forsker Anders Romundset.

Les mer om undersøkelsene på Ørland her

530x244 GruppeFra venstre: Geolog Anders Romundset, arkeologene Magnar Mojaren Gran, Ulf Fransson, Marte Mokkelbost, paleobotaniker Kari Loe Hjelle og arkeologAina Heen-Pettersen. Foto: Ingrid Ystgaard, NTNU Vitenskapsmuseet

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: