Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Forskningsrådet har tildelt 60 millioner kroner til et nytt havobservasjonssystem for de nordiske havene.


530x397 obsBildet viser et tidligere benyttet havbunnsobservatorium. Foto: Anna Silyakova / CAGE

 - De nordiske havene er underrepresentert i EMSO. Heldigvis har vi nå betydelig finansiering som gjør at vi kan fylle dette store gapet i det europeiske nettverket. Inkludert bidrag fra institusjonene våre, vil prosjektet bli finansiert med rundt 87 millioner kroner, sier forsker og prosjektmedleder Benedicte Ferré ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) ved UiT Norge arktiske universitet.

Det europeiske nettverket EMSO ERIC er et system bestående av havobservatorier plassert på strategiske steder i de europeiske havene som Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet.

Observatoriene er plattformer utstyrt med en rekke sensorer som er plassert langs vannsøylen og på havbunnen. De måler kontinuerlig forskjellige biogeokjemiske og fysiske parametere for å overvåke prosesser knyttet til naturfarer, klimaendringer og marine økosystemer.

530x507 kartDe grønne sirklene markerer dagens infrastruktur i det europeiske nettverket. NorEMSO vil bidra til dekning lengre nord. Illustrasjon: EMSO ERIC / Google Earth

Norges forskningsråd har nå tildelt 60 millioner kroner til prosjektets nordiske arm – NorEMSO.

- Dette vil fylle et enormt gap i det europeiske havovervåkingsnettverket, påpeker Ferré.

NorEMSO vil gi høy kvalitet, åpen tilgang, langsiktige og konsistente observasjoner av viktige hav- og karbonparametere. Observasjonsnettet i de nordiske havene vil bestå av tre hovedkomponenter; fortøyde observatorier, seilfly og et havbunnsobservatorium.

- Data fra NorEMSO vil bli integrert i det europeiske nettverket. Disse observasjonsdatasettene er av høy interesse for forskningsmiljøene. Også offentlige etater og utdanningsinstitusjoner kan dra nytte av dem. Datadelingsprotokollen til NorEMSO vil være i tråd med åpen datapolitikk fra Norges forskningsråd og EU, forteller Ferré.

NorEMSO-prosjektet har en varighet på fem år og er finansiert gjennom Forskningsrådets INFRASTRUKTUR-program. Prosjektet ledes av Ilker Fer ved Universitetet i Bergen med Benedicte Ferré som medleder.

Les hele saken på nettsidene til CAGE (engelsk)

530x670 Kart2De nordiske havene er definert som området nord for Grønland-Skottlandryggen og sør for Framstredet. Her skal det utplasseres ulike observatorier. Illustrasjon: NorEMSO

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: