Torsdag 6.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Kartleggingsprogrammet MAREANO har kartlagt store mengder korallrev fra Møre til Lofoten. Og det kan finnes langt flere.


530x343 Korall modell3D terrengmodell med bekreftet korallrev i forgrunnen og sannsynlig korallrev i bakgrunnen. Illustrasjon: MAREANO

MAREANO har siden 1999 kartlagt utbredelsen av kaldtvannskoraller i norske havområder. Etter 20 år kan forskerne dokumentere hele 200 000 «norske» korallrev, langt flere enn de tidligere hadde trodd.

- Det er viktig å kartlegge hvor disse kaldtvannskorallene befinner seg med hensyn til menneskelig aktivitet i havområdene. Når vi vet hvor de sårbare økosystemene er, er det lettere for fiskeri og petroleumsvirksomheten å vise hensyn, forteller forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) Terje Thorsnes i en sak på MAREANOs nettsider.

Tallet 200 000 er et estimat som er et resultat av systematisk gransking med omfattende statistisk analyse, supplert med videodokumentasjon.

Ifølge Thorsnes kan det faktiske antallet korallrev være høyere enn dagens estimater. Årsaken er primært at revene må være noen titalls meter i utstrekning for å bli registrert.

- Det finnes sikkert mange mindre forekomster også.

Kartleggingen er gjort ved at dybdedata bearbeides og analyseres ved hjelp av avansert statistikk og bildeanalyse. Hver sannsynlige forekomst av korallrev er vurdert etter hvor pålitelig klassifiseringen er.

Av de 200 000 sannsynlige funnene som er registrert langs Eggakanten mellom Møre og Lofoten, er nesten halvparten karakterisert med høy grad av pålitelighet.

530x581 KartDe røde prikkene viser utbredelsen av sannsynlige korallrev innenfor det undersøkte området (grått omriss). Illustrasjon: MAREANO

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Les hele saken på mareano.no

530x387 Korall 23D terrengmodell av tidligere kartlagte korallrev på havbunnen i Norskehavet. Illustrasjon: MAREANO

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: