Mandag 28.9.2020 - Uke 40
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Kartleggingsprogrammet MAREANO har observert opptil 15 meter høye korallrev og flere andre strukturer i Norskehavet.


530x304 Korall 13D-modell av havbunnen i Norskehavet med korallstrukturer og flatere områder. Illustrasjon: MAREANO

Terrenget på havbunnen i Norskehavet er variert og gir innsikt i geologiske prosesser. Det viser undersøkelser gjort av havbunnskartleggingsprogrammet MAREANO.

I 2019 har de planlagt å kartlegge flere områder på norsk sokkel og i dyphavet i Norskehavet og i Barentshavet.

Nylig slapp MAREANO nye resultater fra kartleggingsprogrammet som viser terrengmodeller med tydelige korallstrukturer på havbunnen.

Korallrevene står frem som hauger og rygger i modellene, og flere av revene er bygget oppå rygger som ble dannet av isdekkene under den siste istid.

Mange av strukturene er avlange, noe som kan være et resultat av at revene får en orientering i forhold til bunnstrømmer som frakter med seg mat.

Korallrevene har en høyde på opptil 15 meter. Forskerne påpeker at det ikke er mulig å se i terrengmodellene hvorvidt korallene er levende eller døde.

530x387 Korall 2Avlange korallrev ble funnet oppå rygger som ble dannet av de vestgående isdekkene under den siste istiden. Illustrasjon: MAREANO

Les mer om de nyeste resultatene fra kartleggingen her

Hensikten med MAREANOs kartlegging av sokkelen i Norskehavet er å dokumentere naturmangfoldet, og bidra med kunnskap til forvaltning av området. Dybdekartleggingen følges opp med geologiske, biologiske og kjemiske undersøkelser fra og med høsten 2019.

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: