Torsdag 28.5.2020 - Uke 22
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Amerikanske AGU har hedret NTNU-professor Suzanne McEnroe med en pris knyttet til hennes akademiske arbeid innen forståelse og anvendelse av geomagnetisme.


530x337 McEnroeSuzanne McEnroe (nummer tre fra venstre), her fotografert under en endt doktorgradsdisputas ved instituttet. Foto: IGP NTNU

American Geophysical Union (AGU) har annonsert årets prisvinnere, og på listen finner vi Suzanne A. McEnroe, professor ved Institutt for geovitenskap og petroleum (IGP) ved NTNU.

McEnroe ble tildelt William Gilbert Award 2019 for hennes «sustained and unique contributions to advancing our understanding of Earth».

Den deles ut årlig til forskere som jobber innenfor feltet geo-, paleo- og elektromagnetisme.

Prisen tilfaller McEnroe ti år etter at hun i 2009 ble invitert til å holde AGUs Bullard Lecture om magnetisme i jordskorpen.

Professoren har i en årrekke jobbet med magnetiske egenskaper i bergarter og mineraler og hvordan sammensetninger på atom-nivå påvirker bergartenes magnetisme på lokal-, regional- og satellittskala.

McEnroes forskning er svært tverrfaglig, og hun har samarbeidet med forskere innen fysikk, kjemi, nanomaterialer, krystallografi og geofysikk innen temaer som strekker seg fra kartlegging og forståelse av mineralressurser til forskning knyttet til solsystemet og det ytre rom.

Suzanne McEnroe ble i 2016 utnevnt som medlem (Senior Fellow) i Mineralogical Association of America (MSA), en av verdens største geologiske foreninger.

I begrunnelsen skrev MSA at McEnroe har bidratt betydelig til feltene mineralogi, krystallografi og petrologi og at hun har stått for et paradigmeskifte innen geomagnetisme. Sentralt er oppdagelsen og forklaringen på hvordan Jordas bergarter tilegner seg en sterk og varig magnetisering i jordskorpen og hvordan de bidrar til magnetiske anomalier på planetærskala.

McEnroe har tidligere jobbet som seniorforsker ved Norges geologiske undersøkelse. Hun er også styremedlem ved DEEP forskningsskole og det nasjonale geomagnetismelaboratoriet ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk ved Universitetet i Oslo.

Prisen hun ble tildelt er oppkalt etter den britiske fysikeren og naturfilosofen William Gilbert som først kom opp med konseptet om et geomagnetisk felt allerede i år 1600.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0620


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: