Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Norske forskere har kartlagt verdens og tidenes største deltaslette. Den er delvis norsk.


530x770 kart fig3Det skraverte området viser den omtrentlige utbredelsen av deltaslettene. Utbredelsen av dreneringsområdet er markert i svart (minimum, middel og maksimum). Illustrasjon: Klausen, Nyberg og Helland-Hansen, 2019

Mot slutten av paleozoikum var det landområdet vi i dag kjenner som Norge en del av superkontinentet Pangea. Norge lå da i den subtropiske sonen omtrent 25 – 36 grader nord for ekvator, og Barentshavet lå den gang som nå nord for Norge.

Det er vel kjent at store elvesystemer drenerte betydelige landarealer og dumpet sedimentene i Barentshavet for mer enn 200 millioner år siden.

Avsetningene bidro til å bygge ut kystlinjen, og i sen trias hadde den strukket seg så langt nord som til de sørøstlige delene av Svalbard.

180 Grane Klausen- Vi viser et konservativt anslag for utbredelsen av deltaslettene i Barentshavet i sen trias. Likevel er de større enn både moderne og eldgamle ekvivalenter fra hele kloden, forteller Tore Grane Klausen, postdoktor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med Björn Nyberg og William Helland-Hansen ved UiB har Klausen publisert resultatene i tidsskriftet Geology som viser at verdens største delta er «norsk», med en betydelig andel i dagens russiske farvann.

Foto: Privat

Forskerne har estimert at den triassiske deltasletten i det de refererer til som Triassic Boreal Ocean (TBO) kan ha dekket et areal på 1 650 000 km2.

Til sammenlikning er Norges landareal drøyt 320 000 km2 (Svalbard ikke medregnet). Selv Barentshavet, slik det fremstår i dag, er med sine 1 400 000 km2 mindre.

Dimensjonene på deltasletten er vanskelig å begripe. Og ett av spørsmålene Klausen og hans kolleger ved UiB stilte seg var derfor hvilke geologiske forhold som lå til grunn for at deltasletten kunne bli så stor.

Dreneringsområdet kan ha vært 3,32 millioner km2 (middelverdi). Dette kan sammenliknes med Mississippi-elven i USA som har et dreneringsområde på 2,9 millioner km2.

- Den kanskje viktigste årsaken er at deltaene bygde seg ut i et relativt grunt basseng der vanndypet var ca. 200 meter. Det gir et enkelt volumetrisk regnestykke der den horisontale utstrekningen av en deltaslette er resultatet av volumet av sedimentene dividert på bassengets dybde.

Les saken i sin helhet her: Jordhistoriens største deltaslette

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: