Onsdag 25.11.2020 - Uke 48
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Aftenposten meldte 7. januar at den magnetiske polen vandrer fra Canada mot russisk Sibir og at dette kan gi mer nordlys i Sør-Norge og mindre i Nord-Norge. Det er ikke riktig, hevder romforsker Pål Brekke.


530x466 pole nsIllustrasjonen viser vandringen til den magnetiske og den geomagnetiske nordpolen. Den sistnevnte styrer hvor vi opplever nordlys. Illustrasjon: World Data Center for Geomagnetism, Kyoto

Jordas magnetiske nordpol er ikke statisk slik den geografiske nordpolen er, men i stadig bevegelse. De siste århundrene har den beveget seg rundt i nordlige Canada, og siden begynnelsen av det forrige århundret har den holdt stødig kurs i retning Sibir i Russland.

Tidligere denne uken slapp USAs Nasjonale institutt for miljøinformasjon en ny oppdatering av Verdens magnetiske modell. Modellen brukes i navigeringsøyemed for nødvendige korreksjoner mellom magnetisk og geografisk nordpol.

Fra 1904 til 2001 har polen beveget seg 1 100 kilometer, og med akselererende hastighet. Nå er bevegelsen 55 kilometer per år.

Aftenposten kunne 7. februar melde at den magnetiske nordpolens bevegelse også vil påvirke utbredelsen av nordlys, med henvisning til Alv Egeland, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Egeland hevdet at vi på grunn av vandringen kan oppleve mye sterkere nordlys i Sør-Norge i fremtiden – og dermed mindre i Nord-Norge.

I et innlegg på Facebook avkreftet forsker og seniorrådgiver i Norsk romsenter Pål Brekke dette.

Brekke skriver følgende:

Aftenposten melder at den magnetiske polen raser mot Sibir og at dette vil føre til at nordlyset vil flytte seg til Sør-Norge. Dette er egentlig feil.

Vi har to magnetiske poler. Den geomagnetiske og den magnetiske. Det er den sistnevnte som flytter seg raskt, mens den geomagnetiske polen flytter seg lite og langsomt.

Og det er den geomagnetiske polen som styrer hvor nordlyspartiklene "regner" ned mot atmosfæren.

Forskere ved Tromsø Geofysiske Observatorium har flere ganger tilbakevist frykten for at nordlyset flytter seg vekk fra Nord-Norge. SÅ jeg tror turistnæringen i nord kan slappe helt av.

Brekke la også ved en figur (se øverst i artikkelen) som viser forskjellen mellom den magnetiske nordpolens vandring, og den geomagnetiske. Den sistnevnte har beveget seg mye mindre.

530x383 VandringKartet viser den magnetiske nordpolens vandring fra 1590 til 2020 (fra blått til gult). Illustrasjon: USAs Nasjonale institutt for miljøinformasjon

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 En tydelig trend


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: