Tirsdag 15.6.2021 - Uke 24

Samarbeidspartnere

Hvor mye beveger grunnen seg der du bor? Nå lanseres InSAR Norge som gir alle gratis tilgang på satellittdata med millimeterpresisjon.


530x412 Fig2InSAR-data avslører innsynking i Oslo. Bildet viser at Bjørvika synker med meir enn en centimeter per år (siden 2009). Illustrasjon: NGU

I dag lanseres tjenesten InSAR Norge under et seminar ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Her finner du tjenesten

InSAR (Inferometric synthetic aperture radar) er en teknologi der satellitter tar et bilde av samme område på bakken over tid. Eventuelle endringer i bildene vil kunne fortelle at det har vært bevegelser i jordskorpa.

Teknologien har eksistert i flere år, men dataene har tidligere hatt lav oppløsning og vært svært kostbare.

De seneste årene har imidlertid InSAR blitt et mye benyttet verktøy for geofagforskere, blant annet innen geofarer (ustabile fjellpartier). Les for eksempel:

Skredfare på Skredkallen
Satellitter sporer Longyearbyens bevegelser

530x274 Fig1InSAR-data viser bevegelser ved det ustabile fjellpartiet Osmundneset i Sogn og Fjordane. Illustrasjon: NGU

Dataene kan også fortelle om innsynking og setninger i urbane strøk, noe som kan ha stor verdi for blant andre bygg- og anleggsbransjen.

LES OGSÅ: Ser bevegelser fra 800 kilometers høyde

I forkant av lanseringen har NGU også sluppet InSAR-data fra Fredrikstad, som er én av flere norske byer som er rammet av innsynking. På kartet under er punkter markert i rødt områder som synker med minst en centimeter per år.

530x768 FredrikstadFlere områder sentralt i Fredrikstad opplever innsynking. Slike bevegelser kan skape betydelige skader i bygninger. Illustrasjon: NGU

- Metoden fungerer svært godt i byer, der radarsignalet fra satellittene reflekteres av bygninger og veier. Vi har i flere år brukt satellitter til å måle innsynkning i byer, for eksempel i Bjørvika i Oslo. Der er det innsynkning på opp til 2-3 cm/år, forteller seniorforsker i NGU John Dehls i en sak på ngu.no.

- Men frem til nå har satellittdataene vært så kostbare, at vi bare har anskaffet data fra Norges største byer. Med nye, gratis data fra to europeiske satellitter får vi for første gang landsdekkende kart over bevegelsene. Det hele vil bli gjort fritt tilgjengelig i en nettbasert karttjeneste kalt InSAR Norge.

Tjenesten lanseres av NGU, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Norsk Romsenter, og baserer seg på bilder av de europeiske Copernicus-programmets Sentinel-1-satellittene.

Under seminaret vil personer innen akademia, forvaltning og industri fortelle om de mangfoldige bruksområdene dataene tilbyr.

Les mer om InSAR Norge her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Turingtesten


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: