Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

530x353 snorklippingSNORKLIPPING: John Schmertmann åpner opp det nye løsmasselaboratoriet på NGI sammen med sin kone Pauline. Foto: Dag Inge Danielsen / NGI

- Takket være John Schmertmanns svært generøse donasjon, har vi i dag fått et moderne og avansert laboratorium for studier av løsmasser på NGI, sa Lars Andresen, administrerende direktør ved NGI, under åpningen av det nye laboratoriet.

- Alle forskningsresultater fra det nye laboratoriet, Schmertmann Research Laboratory, vil bli publisert til glede for hele det geotekniske miljøet.

All forskning som gjøres skal være åpen, og alle resultater skal publiseres. Dette var en del av avtalen Schmertmann gjorde med NGI da han valgte å donere midler til det nye laboratoriet. Bidraget hans er dermed ikke bare et bidrag til NGI, men til hele samfunnet.

John H. Schmertmann har en lang karriere bak seg innen geoteknikk. Han er i dag professor emeritus ved Universitetet i Florida, og har tidligere drevet flere vellykkede konsulentfirmaer. Han har dessuten jobbet som post-doc stipendiat ved NGI tidlig på 1960-tallet, en periode som i følge ham selv har vært med på å forme karrieren.

Norgesvenn og pionér innen geoteknikk
Dr. John H. Schmertmann er professor emeritus ved Universitetet i Florida og har drevet forskjellig konsulent- og forretningsvirksomhet innen geoteknikk og spesielt innen studier av løsmassers oppførsel.

I 1962 flyttet han sammen med sin familie til Norge for å jobbe som post-doc stipendiat ved NGI til 1963. I følge ham selv har tiden på NGI vært svært viktig for karrieren.

Dette er noe av årsaken til at han i 2011 valgte å donere et engangsbeløp på 500.000 dollar, samt et midlertidig årlig bidrag på 50.000 dollar til det nye løsmasselaboratoriet.

Schmertmann har fremdeles stor faglig interesse i undersøkelse av løsmasser og bestemmelse av parametere som beskriver løsmassers oppførsel ved ulik belastning. Han påpeker at NGI er det beste stedet å drive slik forskning.

Interessant material

- Løsmasser er et interessant material som skiller seg veldig fra andre materialer som for eksempel plast, stål eller gummi. Selv om geoteknikk som fagfelt har eksistert i lang tid, vet vi fortsatt lite om hvordan løsmasser oppfører seg, sier Rune Dyvik, teknisk ekspert ved NGI.

- Det nye laboratoriet er et veiskille for oss. Her kan vi få en bedre teoretisk forståelse av løsmassene. Utstyret er det mest avanserte som finnes i et laboratorium for generell forskning. Det vil primært benyttes for å måle løsmassers styrke, stivhet og kompressibilitet, parametere som er avgjørende å kjenne til for å kunne forstå løsmassers adferd, fortsetter han.

Tiltrekker unge forskere

Men laboratoriet vil ikke bare styrke NGIs kompetanse på løsmasser. Kjell Hauge, informasjonssjef i NGI, mener det også vil gjøre NGI attraktiv som arbeidsgiver.

- Laboratoriet vil styrke vår kunnskap om løsmasser, men like viktig er det kanskje at den vil tiltrekke oss nyutdannede studenter og post-docs til å utføre forskning på NGI. Vi kan nå tilby dem å jobbe med state-of-the-art utstyr. Laboratoriet kan hjelpe oss å ”grave dypere” etter en kunnskap som er svært nødvendig og verdifull i samfunnet vårt, avslutter han.

530x298 laboratorietNGIs laboratorieområde med tilhørende verksteder og forsøkshall for modellforsøk er på hele 2000 kvadratmeter. Laboratoriet er en grunnpillar i virksomheten og representerer utgangspunktet for mange av NGIs kompetanseområder. Foto: Ronny Setså

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: