Søndag 12.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Et nyetablert feltlaboratorium på Svalbard gir unike muligheter for forskning relatert til permafrost, klimaendringer og økt aktivitet i nordområdene.


530x391 TestfeltFoto: NGI

For to år siden startet Norges Geotekniske Institutt (NGI) et forsknings- og utviklingsprogram (Nasjonale forsøksfelt for geotesting, NGTS) der fem nasjonale forsøksfelt ble etablert.

Forsøksfeltene er lagt til Østfold, Trondheim og Svalbard, og er representative for ulike typer løsmasser; bløt leire (Onsøy), silt (Halden), kvikkleire (Trondheim), sand (Klæbu) og permafrost (Longyearbyen).

NGI og forskningspartnerne NTNU, SINTEF, UNIS og Statens vegvesen vil bruke forsøksfeltene for uttesting og verifisering av nye, innovative metoder for grunnundersøkelser og forsøksprosedyrer.

Forsøkene på Svalbard er kun i den innledende fasen, men forskerne har allerede gjort interessante funn, i følge en sak på ngi.no.

Den generelle oppfatningen er at permafrosten på Svalbard består av frossen jord.

170 Jean Sebastien L Heureux article s- Felt- og laboratorietesting på Svalbard har imidlertid vist det er soner av ikke-frossen jord inne i permafrosten. Dette er usammenhengende lommer av saltlake som er lokalisert på dybder mellom 12 og 18 meter, forteller Jean-Sébastien L’Heureux, som er leder for prosjektet ved NGI.

Lommene er i følge L’Heureux en del av permafrosten med temperatur ned til minus fem grader.

- Erfaringene så langt tyder på at trykksondering med poretrykkmåling (CPTu) kan benyttes for å kartlegge omfanget av lommene, fortsetter L’Heureux.

Foto: NGI

Norge har store områder med permafrost i høyfjellet, øst i Finnmark og på Svalbard. Permafrost er også utbredt i arktisk Russland og Nord-Amerika, samt på Grønland.

- Prosjektet er unikt og gir store muligheter. Det innledende arbeidet har vist oss at etablerte metoder for jordtesting med trykksonder fungerer bedre enn forventet. Med Svalbardfeltene flytter vi grensene for anvendelse av geoteknikk, uttaler postdoktor Graham Lewis Gilbert ved UNIS.

Klimaendringer kan føre til at grunnen tiner, økte nedbørsmengder kan gi flom og ras, og de aktive lagene i permafrosten kan bli dypere. Feltene på Svalbard kan gjøre det mulig å følge med på endringene og få en bedre forståelse av hva som skjer.

I 2019 vil områdene åpnes for industri, universiteter, forskningsorganisasjoner og offentlige myndigheter som ønsker å gjennomføre langsiktig testing i miljøer med permafrost. Kunnskapen fra NGTS vil til slutt gjøres tilgjengelig gjennom en database på nett.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: