Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

 Forskere fra UiB og UiT har gjort geologisk feltarbeid på Grønland. Les bloggen og se flotte bilder fra felt.


530 HenstraGijs Henstra ser tilbake mot en av de viktigste blotningene som ble kartlagt. Alle foto: Sten-Andreas Grundvåg

Denne teksten er et norsk sammendrag av en engelskspråklig feltrapport skrevet av Sten-Andreas Grundvåg (UiT) med bidrag av Eric Salomon, Gijs Henstra, Thomas Berg Kristensen og Atle Rotevatn (alle fra UiB).

Hele rapporten og alle bildene finner du her

Sommeren i Arktis er kort – over en periode på to-tre måneder er kystlinjene for det meste fri for is og snø. Dette gjelder ikke minst for Øst-Grønland.

August. Vi flyr fra Reykjavik til den lille flystripen Constable Point på Øst-Grønland i en Twin Otter propellfly. I år er det mer is og snø enn normalt. Planen er å fly videre til Lindeman Fiord i Wollaston Foreland.

530 SommerSommer i Arktis

I vårt studieområde ved Lindeman Fiord er blotningene svært gode, med lite vegetasjon og et fascinerende landskap med tinder, daler og kystklipper. Her finner vi både kaledonsk og metamorft grunnfjell, i tillegg til yngre sedimentære bergarter som hovedsakelig er av mesozoisk alder.

Også strukturgeologene finner sitt her; Dombjerg-forkastningen sidestiller dypvanns riftsedimenter med det krystallinske grunnfjellet.

530 LeirenLeiren

Forkastningen er en del av en rekke forkastninger som utgjør den vestlige grensen av det øst-grønlandske forkastningssystemet.

Bassenglagrekkene er unike fordi de viser oppløftede dypmarine sedimentstrømmer. Slike strømmer utgjør viktige hydrokarbonreservoarer langs den vestlige marginen på norsk sokkel.

LES OGSÅ: Ny kunnskap om undersjøiske sedimentstrømmer

530 SandsteinerForvitrede turbidittiske sandsteiner

Vi delte oss inn i to grupper, der en gruppe tok for seg strukturgeologien i området, og den andre gruppen sedimentologien. Dagen ble utnyttet effektivt, og vi fikk samlet mye data. Blant annet tok vi prøver av selve Dombjerg-forkastningen. Lagrekkene ble logget og prøver ble samlet for analyse.

530 DronerDroner er viktige verktøy i felt

Vi tok også en rekke fotografier, inkludert dronebilder og videoer. Disse kan vi bruke for å lage 3D-modeller av de viktigste blotningene.

I denne lenken kan du se et eksempel på en slik 3D-modell, laget av Gijs Henstra.

530 AvreiseGruppen avbildet straks innen avreise

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: