Lørdag 31.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En gang for rundt 520 millioner år siden krøp et lite dyr rundt på havbunnen, og visste lite om at den skulle bli bevart for evig.


130x171 berggrenElise Berggren er lektor i biologi og kjemi.

 

Hennes bidrag til formidlingskonkurransen er skrevet i forbindelse med kurset "Livets utviking" som hun tok ved Universitetet i Oslo høsten 2017.

 

 

Les mer om konkurransen her

530x352 figur1Fossilet Microdictyon sinicum fra Chengjiang. PMO 170.209 © Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Dette snodige dyret var Microdictyon sinicum, som det så fint kalles på latin. Kroppen var bløt og minnet om en mark, bortsett fra at den hadde ti par med vedheng.

I tillegg hadde den ni par med harde plater festet til kroppen, noe som senere skulle vise seg å være en essensiell brikke i det fossile puslespillet om dette dyret.

Å vinne fossillotteriet

At vi i dag har fossiler av M.sinicum er ikke en selvfølge.

Det skulle nemlig minst to lykketreff til for at M.sinicum er et dyr vi i dag vet har eksistert: (1) Det må fossiliseres, og (2) noen må faktisk finne fossilet!

La oss ta for oss et lykketreff av gangen. M.sinicum er som sagt en ”en mark med bein”, og at det ikke har et hardt, ytre skall gjør det mindre sannsynlig at dyret fossiliseres. Men likeså som at noen mennesker alltid vinner 1. premien i Lotto, vil det også være tilfeller hvor dyr som kun består av bløtvev blir fossilisert.

Vi kan si de har vunnet ”fossillotteriet”. M.sinicum ble raskt begravd i et leirras, noe som gjorde at den ble fanget i et øyeblikksbilde. Hadde fløyelsdyret svunnet hen på vanlig vis, ville åtseletere raskt jafset i seg dyret og bakterier hadde brutt ned restene.

Men på grunn av leirraset var det lite oksygen til stede i gjørma der fløyelsdyret lå, og det fikk dermed ligge i fred i hele 520 millioner år. Nedbryterbakteriene og åtseleterne trives nemlig ikke med lite oksygen.

At lykketreff nummer to inntraff, involverer en student fra Kina. Fossiler har vært kjent fra Chengjiang-området siden tidlig på 1900-tallet, men på den tiden var fossilfunnene herfra i det store og det hele ganske oversett.

Det var ikke før i 1980 at området fikk sin fortjente oppmerksomhet grunnet studenten Hou, som på den tiden samlet fossiler til masteroppgaven sin. Han hadde oppdaget en storslått fossilforekomst – her fantes fossiler fra perioden kambrium (rundt 520 millioner år siden) som var ekstremt godt bevart.

Fra før av kjente man til en liknende forekomst i Canada, men den nyoppdagede fossilforekomsten i Chengjiang var flere millioner år eldre.

Dette bidro dermed til større innsikt i evolusjonen av de mer komplekse dyrene. Før kambrium finnes det nemlig lite fossilt bevis for et så rikt og mangfoldig dyreliv.

Puslespillbrikkene legges

For å gjøre historien komplett, må vi spole tiden enda litt mer tilbake.

Fossilfunn fra tidlig kambrium er over hele verden er dominert av millimeterstore skallfossiler. De viser stor variasjon i form og kan se ut som rør, pigger og plater.

Geologene skjønte raskt at disse fossilene ikke var egne dyr, men at de måtte være deler av et større dyr – men hvilket? Puslespillet hadde begynt å legges, men det manglet enda noen brikker.

Det skulle vise seg å forbli et uløst mysterium over en lenger periode. Det var ikke før oppdagelsen av det komplette fossilet av M.sinicum at den siste brikken falt på plass.

Siden fossilene var eksepsjonelt godt bevart, så man tydelig at dyret hadde ni par med hudplater på kroppen, og disse sammenfalt med de isolerte skjellfossilene som tidligere var blitt funnet. Puslespillet var komplett!

Lykketreff + detektivarbeid = kunnskap

At vi i dag har kunnskap om M.sinicum og de andre dyrene den levde sammen med, er takket være en rekke lykketreff og en serie med grundig detektivarbeid.

Det er slike unike funn som gjør det mulig å vite noe om livet som fantes før oss, og hvordan det har utviklet seg til de livsformene vi kjenner i dag.

Det som er spennende, er at vi enda er langt fra å vite alt (heldigvis). Sannsynligvis finnes det flere fossilforekomster som er like unike som Chengjiang der ute, og som bare venter på å bli oppdaget.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: