Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Fire norske geologer har reist på ekspedisjon til Antarktis for å kartlegge. Følg forskningen og opplevelsene deres gjennom blogginnleggene de skriver.


I januar og februar vil fire norske geologer blogge på geoforskning.no om forskningen og opplevelsene fra Jordas sydspiss – Antarktis. Formålet med ekspedisjonen er blant annet å undersøke den geologiske historien til en del av en «norsk» fjellkjede i Dronning Maud Land.

530x243 Bilde 1Utsikt fra flyet før landing på den norske stasjonen Troll, som ligger blant fjellene på 72° sør. Foto: Synnøve Elvevold, Norsk Polarinstitutt

Jeg sitter behagelig i flysetet om bord i chartret australsk Airbus A319, flyet har nettopp lettet fra Cape Towns internasjonale lufthavn, og flynesen er rettet mot syd.

Under oss ser vi klippene ved Kapp det gode håp dukke opp og så forsvinne, så er det kun hav under oss de neste timene.

Etter fem timer dukker hvitt land opp i horisonten – Antarktis, jordas sydligste kontinent. Vi er på vei til Troll – den norske helårstasjonen i Dronning Maud Land.

530x670 Bilde 2Iskanten ved kysten av det kalde kontinentet. Synnøve Elvevold, Norsk Polarinstitutt

Kontrastene fra Sør-Afrikas frodige landskap med vakre vingårder og kulturlandskap til Dronning Maud Lands isdekte og ugjestmilde landskap kunne ikke vært større. Men Afrika og Antarktis har likevel mer til felles enn det man skulle tro.

Langt tilbake i geologisk tid var Afrika og Dronning Maud Land naboer og lå inntil hverandre.

Kontinentene deler derfor en geologisk utviklingshistorie. Fjellene i Dronning Maud Land tilhører en 500-600 millioner år gammel fjellkjede som er en sydlig fortsettelse av en fjellkjede som strekker seg langs Øst-Afrika.

Afrika og Antarktis tilhørte det store urkontinentet Gondwana. For omtrent 200 millioner år siden begynte urkontinentet å sprekke opp. Bruddstykkene drev etter hvert fra hverandre og de fleste kontinentene, som Afrika og India, begynte å drive nordover mot sin nåværende plassering.

I dag ligger Antarktis isolert igjen i Sørishavet. Den geografiske isoleringen har ført til en klimatisk nedkjøling og nedising av det sydligste kontinentet på jorden.

Vi er fire norske geologer fra Norsk Polarinstitutt (NP), Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Universitetet i Bergen (UiB), og vi er deltagere på en geologiekspedisjon organisert og finansiert av Norsk Polarinstitutt.

Formålet med ekspedisjonen er å lage en nytt oppdatert geologisk kart over Jutulsessen og de nærliggende fjellområdene, og å undersøke den geologiske utviklingshistorien til denne delen av fjellkjeden i Dronning Maud Land.

530x391 Bilde 3Fra venstre Joachim Jacobs (UiB), Synnøve Elvevold (NP), Ane Engvik (NGU) og Per Inge Myhre (NP). Geologene vil utføre feltarbeid i Antarktis i januar og februar.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: