Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

NORSAR skal måle jordskjelv på Bouvetøya i Sør-Atlanteren, verdens mest avsidesliggende ubebodde øy.


530x327 Bouvetøya NPIBouvetøya er et norsk biland i Sør-Atlanteren og av vulkansk opphav. Den regnes som verdens mest avsidesliggende øy. Foto: Marius Bratrein, Norsk Polarinstitutt

Tre seismiske måleinstrumenter er nå på siste etappe av den lange reisen fra NORSAR på Kjeller, via Cape Town i Sør-Afrika til Bouvetøya i Sør-Atlanteren, verdens mest isolerte øy.

Seismometrene skal stå utplassert på øya i tre måneder og registrere rystelser i et lite kartlagt område.

- Bouvetøya er et interessant landpunkt for oss å måle seismisk aktivitet fordi området ligger i «the middle of nowhere», forteller Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i NORSAR.

Instrumentene tar følge med Norsk Polarinstitutt som reiser dit i forbindelse med sin sommerkampanje for å drive biologisk forskning og vedlikehold.

NORSAR har også seismometre utplassert ved Troll forskningsstasjon i Antarktis, og Strømmen Lycke mener at disse sammen med instrumentene på Bouvetøya kan gi nye, verdifulle data.

530x389 Anne LyckeAnne Strømmen Lycke er administrerende direktør i NORSAR. Foto: Halfdan Carstens

- Det er mye seismisk aktivitet i denne sektoren, og vi håper de nye instrumentene kan gi oss mer informasjon om Antarktis. I tillegg til normale jordskjelv, kan vi også få et innblikk i den seismiske aktiviteten i kryosfæren.

Kryosfæren omfatter havisen og isdekket som ligger på fast land på Antarktis. Kalving og bevegelser i isen kan forårsake seismiske bølger som forplanter seg i jordskorpen.

- Vi ønsker blant annet å få bekreftet teorien om hvorvidt havisen smelter fra undersiden som følge av varme dype havstrømmer.

Selproblematikk

Hvorvidt Bouvetøya blir base for permanente seismiske måleinstrumenter, gjenstår å se. Det vil blant annet være avhengig av hvilke data forskerne ved NORSAR klarer å få etter denne vinteren.

Området er dessuten lite gjestmildt med hensyn på klima, og all nødvendig elektrisitet må tilføres via batterier, solcellepaneler eller små vindmøller.

- Bouvetøya er også bosted for flere tusen seler, og det er en kjent sak at de liker å utforske det som plasseres ut der. Det har vært et problem at de legger seg oppå instrumenter og utstyr og biter i ledninger, påpeker direktøren.

Måleinstrumentene vil sendes tilbake til NORSAR når Norsk Polarinstitutts kampanje avsluttes om tre måneder. Da vil forskerne begynne å gjennomgå de nye dataene fra et av verdens minst utforskede områder.

530x534 1Bildet viser ett av seismometrene som nå er på vei til Bouvetøya for å måle seismisk aktivitet i regionen de neste tre månedene. Foto: NORSAR

Bouvetøya er en isdekket norsk øy som ligger langt sør på den midtatlantiske rygg og består av vulkanske bergarter i serien basalt til alkaliryolitt. Øya dekker et areal på 55 km2 over havflaten. Vulkanen er imidlertid bygget opp fra havbunnen på stort dyp i løpet av de siste 6 millioner år, og har et totalt volum på ca. 2 000 km3 (Norsk geologisk ordbok).

NORSAR har ansvar for noen av verdens største observasjonsenheter for registrering av jordskjelv og eksplosjoner, og har i mer enn 40 år bidratt med metodeutvikling for avansert seismologisk dataprosessering og analyse.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: