Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Forskere og studenter ved Universitetet i Bergen har gjort feltarbeid i Taiwan for å lære mer om geotermiske reservoarer under bakken.


Jordvarme på Taiwan - Atle Rotevatn forklarer from UiB - Universitetet i Bergen on Vimeo.

Tidligere i år reiste ansatte og studenter ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til østkysten av Taiwan for å studere fem millioner år gamle vulkanske bergarter. Øya regnes å ha et stort potensial for produksjon av geotermisk energi.

Det har tidligere blitt estimert at om lag 33 GW kan produseres på Taiwan, som også er kjent under navnet Folkerepublikken Kina. Til sammenlikning produserer norsk vannkraft ca. 30 GW.

Målet for prosjektet er å bedre forstå geotermiske reservoarbergarter i Taiwan. Erfaringene kan også komme til nytte i mer hjemlige strøk.

- For å forstå reservoarene må vi forstå hvordan varmt vann strømmer i bakken under oss. Vi bruker såkalte reservoaranaloger – identiske bergarter som er eksponert på overflaten – for å få et bilde av undergrunnen, forklarer Atle Rotevatn, professor ved Institutt for geovitenskap.

Studentene som har blitt med på feltarbeidet vil tolke hvordan vannet strømmer og hvilke hindringer væskene møter på.

- Det å forstå hvor og hvordan hindringene i et reservoar opptrer, kan gi oss økt forståelse for hvordan vi skal utnytte disse reservoarene.

530x327 KystForskerne har undersøkt vulkanske bergarter på østkysten av Taiwan for å lære mer om geotermiske reservoarbergarter. Foto: UiB

Rotevatn trekker frem deformasjonsbånd som eksempel på hindringer i et slikt reservoar. Deformasjonsbånd er små strukturer som er et resultat av tektoniske bevegelser. De har typisk lav gjennomstrømningsevne (permeabilitet).

Forskerne har tatt i bruk droner for å få et bedre bilde av landskapet fra lufta. Dette gir verdifull informasjon om bergarter og strukturer.

Geotermisk varme, jordvarme, er varmeenergi fra undergrunnen. Denne skyldes varme dannet ved radioaktiv nedbrytning av radioaktive grunnstoffer, varme som avgis fra mantelen og som strømmer opp og inn i jordskorpen, varme brakt opp i jordskorpen ved oppstigende magmakropper eller oppmagasinert solvarme øverst i jordskorpen (Norsk geologisk ordbok).

Les mer og se flere videoer her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: