Lørdag 31.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

MAREANO har kartlagt store områder i Barentshavet og i Norskehavet. Se spektakulære bilder av terrenget på Barentshavets bunn.


530x297 9Isfjell har pløyd seg ned i havbunnen i Barentshavet og laget dette karakteristiske merket. Lengden på "nitallet" er ca. én kilometer, og pløyemerket er ca. 60 meter bredt. Illustrasjon: MAREANO

Kartleggingsprogrammet MAREANO har siden 2006 levert store mengder data om blant annet dybde, bunnforhold og forurensning i norske havområder. Dataene offentliggjøres i form av rapporter, kart og bilder til nytte for en lang rekke brukere tilknyttet havet.

Nylig ble MAREANO-konferansen 2017 avholdt ved Miljødirektoratets lokaler i Oslo der forskerne presenterte ny kunnskap fra kyst, fjorder og sokkelen. Aktuelle temaer var plast og søppel på havbunnen, nye dybdedata fra Svalbard og bærekraftig bruk av havet.

De siste årene har mesteparten av MAREANOs aktiviteter funnet sted i Barentshavet og rundt Svalbard. Dette har gitt et viktig innblikk i hvordan de siste istidene har påvirket regionen i form av erosjon, avsetninger og gassoppkommer.

Bildene under viser noen utvalgte terrengmodeller fra Barentshavet øst som forteller historien om isdekkets påvirkning på havbunnen i nord.

Alle bilder er hentet fra mareano.no.

530x303 TrafikkTRAFIKK: Pløyemerker fra en rekke isfjell som har passert under isavsmeltingen etter den siste istiden

530x318 HullKopparr (pockmarks) vitner om gass- eller væskeutstrømning fra dypere lag og opp til havbunnen

530x346 TiddlybankenTiddlybanken er preget av mange pløyemerker og så vidt synlige kopparr

530x358 VrakKartleggingen avslører også menneskeskapte objekter på havbunnen. Vraket er ca. 130 meter langt og 15 meter bredt og ligger på grensen mot Russland

530x313 KanalerKanaler, pløyemerker, kopparr og rygger preger havbunnen på 260 meters dybde

Se flere terrengmodeller fra Barentshavet her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: