Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

30. oktober markerte startskuddet for et nytt SFF-senter. Geofaglig ekspertise skal bidra til nyskapende og grensesprengende forskning.


530x396 JansenEystein Jansen er professor ved Institutt for geovitenskap og vil lede en av arbeidsgruppene i senteret. Foto: Ronny Setså

Mandag 30. oktober ble Centre for Early Sapiens Behaviour (SapienCE) åpnet ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Senteret, som har fått status som Senter for fremragende forskning (SFF), har som mål å befeste Norges posisjon som verdensledende innen forskning på det tidlige menneskets opprinnelse.

Også geovitere ved UiB deltar i det nye senteret.

- Dette er en fantastisk mulighet til å koble vår klimakunnskap sammen med verdensledende ekspertise på det store spørsmålet om hvorfor menneskene begynte å bli tenkende, kulturelle og innovative vesener, forteller Eystein Jansen.

Jansen er professor ved Institutt for geovitenskap og tilknyttet Bjerknessenteret ved UiB, og vil koordinere paleoklimamodulen i det nye senteret.

Modulen har som formål å sette utviklingen av moderne adferd hos menneskene for 100 000 år siden inn i et klimaperspektiv og undersøke hvorvidt klimaeksponering og endringer i vegetasjon og fauna kan ha medvirket til dette.

Det er ifølge Jansen to grupper fra Bjerknessenteret som er tilknyttet SapienCE. Den ene gruppen tilhører Institutt for geovitenskap, og den andre kommer fra Uni Klima.

Fra førstnevnte er det, foruten Jansen, Stein Erik Lauritzen og Nele Meckler som bidrar med sin ekspertise.

Lauritzen vil bistå i arbeidet med datering av grotter (speleothemer) basert på uran/thorium-kronologi. Sammen med Meckler vil han også gjøre klimarekonstruksjoner basert på stabile isotoper.

Jansen vil bidra til arbeidet med å gjøre klimarekonstruksjoner fra marine sedimentkjerner (pollen, biomarkører fra landlig vegetasjon og havtemperatur basert på geokjemiske metoder).

Fokuserer på Sør-Afrika

530x340 BlombosBlombos-grotta i Sør-Afrika 300 kilometer øst for Cape Town blir ett av feltområdene for det nye senteret SapienCE. Foto: TRACSYMBOLS / UiB

Menneskets historie startet trolig i Afrika, og geografisk er det noen utvalgte områder i Sør-Afrika forskningen ved det nye senteret fokuserer på.

- Vi har en del erfaring fra området, for eksempel har Lauritzen hatt et lengre samarbeid med den nye senterlederen Christopher Henshilwood i et tidligere ERC-finansiert prosjekt. Selv har jeg jobbet de siste årene med koblingen mellom Antarktis og frontene i havet på den sørlige halvkule og det subtropiske området.

Det første felles feltarbeidet starter i Sør-Afrika i februar 2018.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: