Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

33 forskere deltar i IODP-prosjektet som skal bore seg ned i et aktivt rift-system i Hellas. Forskningen kan gi økt forståelse for hydrokarbonressurser på norsk sokkel og tidligere tiders klima.


530x399 CorinthKartet viser Hellas og den delen av Korintbukta som nå skal bores ved tre ulike lokaliteter. Illustrasjon: Google Earth

20. oktober markerte oppstarten for et nytt, stort internasjonalt boreprogram – Corinth Active Rift Development.

Målet er å kjernebore Korintriften i bukta med samme navn som skiller Peloponnes-halvøya fra det greske fastlandet.

Ekspedisjonen, som gjennomføres av International Ocean Discovery Program (IODP, tidligere kjent som Integrated Ocean Drilling Program) inkluderer også «norske» forskere. Fra Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen deltar Rob Gawthorpe, Casey Nixon og Sofia Pechlivanidou.

IODP planlegger å bore i tre områder i Korintbukta ved hjelp av boreskipet Fugro Synergy, og hente ut kjerner fra opptil 750 meters dybde.

Fire vitenskapelige områder

- Ekspedisjonen har som mål å i hovedsak besvare spørsmål innen fire vitenskapelige områder. Det første er den strukturelle utviklingen, altså hvordan riften vokser og utvikler seg, over hvilken tidsskala og hvordan aktiviteten i forkastningene endrer seg over tid, forklarer Gawthorpe i en e-post fra skipet.

Gawthorpe var sammen med Nixon involvert i å skrive søknaden til IODP. Søknadsprosessen ble ledet av professor Lisa McNeill (University of Southampton).

McNeill leder den vitenskapelige delen av ekspedisjonen sammen med professor Donna Shilllington (Lamont-Doherty Earth Observatory of Columbia University).

- Det andre vitenskapelige spørsmålet handler om overflateprosesser. Hvordan responderer landskapet og de sedimentære bassengene på tektoniske og klimatiske forandringer i riften? Og påvirker erosjon og avsetning av sedimenter forkastningsaktiviteten?

Forskerne ønsker videre å rekonstruere paleoklimaet de siste 1 til 2 millioner år, samt å undersøke jordskjelvaktiviteten i den utviklende riften. Området er et av de mest seismisk aktive i Europa.

530x434 IODP 1Forskningsgruppen før avreise til Korintbukta. Gawthorpe står i midten (blå skjorte). Foto: Carol Cotterill

Relevant for norsk sokkel

- Den grunnleggende forskningen vi gjør i prosjektet er relevant for norsk sokkel, spesielt med hensyn til rifting og avsetningsprosesser knyttet til rifting på sokkelen.

Rifting har i følge Gawthorpe foregått på norsk sokkel gjennom flere episoder; i perm-trias, i sen jura og i kritt.

- Bedre forståelse av rifting og utvikling av normalforkastninger er avgjørende for å evaluere hydrokarbonressursene og øke utvinningen for mange av feltene på norsk sokkel.

- Analyse av avsetningsprosesser knyttet til rifting (syn-rift sedimentasjon) kan gi bedre forståelse av kombinasjoner av reservoar, kilde, forsegling og feller og la oss utvikle nye konsepter for leting i og beskrivelse av syn-rift reservoarer.

Gawthorpe har god kjennskap til både riftsystemer generelt og Korintriften spesielt. Siden han flyttet til Bergen i 2010 har han deltatt i det PETROMAKS2-finansierte Syn-Rift Systems Project sammen med kolleger fra universitetene i Athen, East Anglia, Leeds og Lorraine.530x375 IODP 2Boreskipet Fugro Synergy i Korint-havnen. Åsen i bakgrunnen markerer Loutraki-forkastningen. Foto: Rob Gawthorpe

Han har fra tidligere 30 års erfaring med forskning på tektonikk og avsetning i Korintriften.

Hans oppgave i IODP-prosjektet er å beskrive kjernene mens han er på havet. Deretter vil han jobbe videre med å forstå syn-rift sedimentasjonen og den strukturelle utviklingen.

Nixon har som postdoktor samlet og retolket de offshore seismiske dataene for IODP-søknaden. Han har siden blitt gjesteforsker ved UiB gjennom VISTA-programmet.

Han vil jobbe med kjerneprøvene ved kjernelageret i Bremen og bruke informasjonen for å kvantifisere forkastningenes og bassengets utvikling.

Pechlivanidou har jobbet lenge med Sperchiosriften nord for Korintriften. Hun jobber i dag i Syn-Rift Systems Project ved Institutt for geovitenskap og forsøker å modellere erosjon, transport av sedimenter og avsetning i Korintriften gjennom de siste 130 000 år.

I IODP-prosjektet vil hun studere borekjernene i et kilde til basseng (source to sink) perspektiv.

Jevnlige oppdateringer fra ekspedisjonen finner du her

To relevante forskningsartikler fra UiB finner du her og her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: