Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Ny dateringer av askelag gir økt forståelse for når Grønland og Svalbard kolliderte og når Svalbards sentralbasseng ble dannet.


530x408 FirkantenBildet viser et av askelagene (beige farge) i Firkantenformasjonen som ble avsatt kort tid etter sammenstøtet mellom Grønland og Svalbard. Foto: Malte Jochmann

- Vi har nå et mye mer presist estimat for når Grønland og Svalbard støtet sammen, forteller Morgan Jones, forsker ved Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo.

Hendelsen er tidfestet til 61,8 millioner år siden og er basert på dateringer av vulkanske askelag i den sedimentære lagrekken på Svalbard.

Resultatene, som er et samarbeid mellom CEED og forskere ved amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT), ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

To av de viktigste geologiske trekkene på Svalbard er det kenozoiske folde- og skyvebeltet som preger de vestlige delene av Spitsbergen, samt det sentrale bassenget der opptil flere kilometer med sedimenter har blitt avsatt.

Folde- og skyvebeltet er et resultat av kollisjonen mellom Grønland og Svalbard.

530x458 JonesMorgan Jones. Foto: Privat

LES OGSÅ: Tidfester Svalbard-kollisjon

Fire askelag

De nye dateringene er basert på fire prøver med bentonitt (forvitret aske), hvorav tre er fra det samme laget, ca. syv til elleve meter over kritt–paleocen-inkonformiteten som markerer bunnen av bassenget.

Den fjerde prøven er fra et lag som ligger drøye 200 meter over den samme grensen og ble avsatt i mellom-paleocen (59,3 millioner år).

Prøver fra disse lagene ble samlet inn under feltarbeid i 2013 og 2014 og er hentet i henholdsvis Firkantenformasjonen og Basilikaformasjonen.

Forskerne mener asken fra disse lagene stammer fra vulkanutbrudd ved Grønlands tektoniske grenser. Basert på geokjemiske analyser skal det nederste daterte laget være tilknyttet utbrudd fra Nord-Grønland (Kap Washington), mens det øvre askelaget har sitt opphav fra Nares-stredet mellom Grønland og Ellesmereøya.

Ved å analysere uran- og blyisotoper i askelagene, har artikkelforfatterne regnet seg fram til en alder på ca. 61,6 millioner år for det eldste askelaget.

Ved å videre kalkulere avsetningsraten for sedimentene som ble avsatt under det eldste askelaget, har forskerne altså kommet frem til en alder på 61,8 millioner år for selve kollisjonen og bassengets begynnelse.

530x591 Firkanten2Nærbilde av askelaget i Firkantenformasjonen som ble avsatt kort tid etter sammenstøtet mellom Grønland og Svalbard. Foto: Malte Jochmann

Et kjærkomment tilskudd

Tidligere dateringer av når kollisjonen inntraff, og alderen på de eldste lagrekkene i det sentrale bassenget, har vært mangelfulle og basert på antakelser. Årsaken er blant annet at forskere ikke har klart å finne tilstrekkelig med egnede fossiler for presis aldersbestemmelse.

For eksempel skiller den paleocene faunaen på Svalbard seg fra kjente faunaer andre steder i verden, noe som vanskeliggjør såkalt biostratigrafisk korrelering. Når det gjelder andre askelag, har tidligere forsøk på aldersbestemmelser ikke gitt gode resultater av mangel på daterbare zirkoner.

Ett unntak er et askelag i Frysjaoddenformasjonen som britiske og amerikanske forskere for noen år tilbake med hell klarte å datere. De kom frem til en alder på ca. 55,8 millioner år (tidlig eocen).

Men vår geokronologiske kunnskap om Svalbard og de arktiske områdene rundt er i stor grad full av hull.

De nye resultatene er derfor et kjærkommet tilskudd til geokronologi- og platerekonstruksjonsmiljøet fordi de med stor presisjon avslører alderen på lagene som ble avsatt kort tid (i geologisk forstand) etter at kollisjonen og at bassenget begynte å utvikle seg.

LES OGSÅ: Økt forståelse for Svalbard og Barentshavet

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: