Torsdag 29.10.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Da sjøisen løsnet nord for Svalbard i september, kunne MAREANO omsider kartlegge Rijpfjorden. Data fra fjorden danner et viktig kunnskapsgrunnlag for fremtidige klimaendringer.


530x269 rijpfjordenIllustrasjonen til venstre viser en terrengmodell basert på data samlet inn i 2016 av MS Hydrograf i farled inn til Rijpfjorden. Kartet til høyre viser posisjonen nord for Nordaustlandet. Illustrasjon: MAREANO

Kartleggingsprogrammet MAREANO har i høst begynt å gjøre dybdemålinger av flere områder nord for Svalbard. Flere av områdene er utsatt for sjøis, men i september løsnet endelig isen.

- Da skulle egentlig MS Hydrograf tilbake til fastlandet, men Svalbard-toktet ble utvidet slik at vi fikk sjømålt i Rijpfjorden. Dette er MAREANO-programmet veldig fornøyd med, sier Hanne Hodnesdal, ansvarlig for MAREANO i Kartverket.

Kartleggingen nord for Nordaustlandet på Svalbard vil i denne omgang fokusere på områdene rundt og utenfor Rijpfjorden, Kongsfjorden og Bjørnøya på dybder fra 3 til 3 500 meter.

Undersøkelser av Rijpfjorden har stått høyt på MAREANOs ønskeliste fordi det regnes som et område som er utsatt for klimaendringer.

Dermed vil så tidlige og detaljerte målinger som mulig gi et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne observere fremtidige endringer. Farleden inn til Rijpfjorden ble sjømålt i fjor sommer.

Rijpfjorden regnes som en typisk norsk fjord som har en relativt jevn bunn med bratte skrenter, slik som terrenget over vann. Foreløpige sjømålingsdata viser at det har gått flere skred i fjorden. Bunnforholdene visere videre at det er tydelige skifter mellom sedimenter og bergstein.

Foruten dybdekartleggingen ble det også samlet inn vannkolonnedata og reflektivitetsdata. Vannkolonnedataene gir mulighet til å se hva som befinner seg mellom vannoverflaten og havbunnen (for eksempel gassbobler).

Reflektivitetsdataene sier noe om bunnforholdene, for eksempel hva som er myke sedimenter og hav som er grunnfjell eller løse steiner.

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: