Torsdag 1.10.2020 - Uke 40
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

De av oss som liker tjukke oppslagsverk får valuta får pengene gjennom antall oppslagsord. De grundige tekstene bidrar også sterkt til en sjeldent godt produkt.


530x704 emgIllustrasjon: Springer

Tekstene med illustrasjoner dekker hele 945 sider, og boka ruver godt i bokhyllen. Det er fordi den dekker et «nytt» fagfelt som omfatter geologi, geofysikk, hydrografi, klimatologi, biologi og økologi i den marine geosfæren.

Samlet blir disse fagfeltene – etter hva vi forstår – nå kalt marine geosciences. Boka demonstrerer derfor til fulle den økende tverrfagligheten i vitenskapen.

Utvalget av oppslagsord må likevel ha vært vanskelig for redaktørene. De begrunner valgene sine med at de hadde en ambisjon om å «provide the current state of knowledge in the marine geosciences and to cover their theoretical, applied and technical aspects».

Encyclopedia of Marine Geosciences
Edited by Jahn Harff, Martin Meschede, Sven Petersen and Jörn Thiede
Springer, 2016

De av oss som ønsker en rask forklaring på et eller annet begrep blir fort skuffet. Men de som har et behov for en grundig innføring i et spesifikt tema, for eksempel Hot Spots and Mantle Plumes, kan fordype oss gjennom drøye sju sider, og er vi fortsatt ikke fornøyd følger drøye tre sider med referanser om dette temaet.

Den som leser kapitlet vil derfor kunne mer om emnet enn noen av kollegaene.

Hvert oppslagsord eller -begrep (for eksempel Hot Spot, Plate Tectonics, Sequence Stratigraphy, Serpentinization) starter med en definisjon, deretter følger en utførlig forklaring med tabeller, foto, skisser og kart, og til slutt en ekstensiv referanseliste.

Boken er usedvanlig delikat med enkel design og gode illustrasjoner. Men det er selvsagt kvaliteten på teksten som er avgjørende.

Derfor er det godt å slå fast at den er grundig, og vi får utførlige beskrivelser og – i noen tilfeller – referanse til den historiske utviklingen av kunnskapen i marin geologi. Ikke minst det er nyttig kunnskap.

Encyclopedia of Marine Geosciences er én av flere bøker (bokverk) i Encyclopedia of Earth Sciences Series, der hvert volum inneholder en samling artikler innenfor ett tema forfattet av fremtredende forskere.

Denne boka har noen få forfattere (5-6 stykker) som tilhører norske miljøer. Det skulle da også bare mangle med tanke på vår fremskutte posisjon mot Norskehavet så vel som Polhavet.

Men billig er den ikke. Du må ut med 400 euro for å ha ditt eget eksemplar. Altså vil du neppe finne den i din egen bokhylle. Men bibliotekene rundt omkring er jo heldigvis stinne av penger.


Denne saken ble først publisert i GEO 01/17.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: