Torsdag 16.7.2020 - Uke 29
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Forskere har påvist at New Zealand er en del av et mye større kontinent som har fått navnet Zealandia.


530x263 KartKartet viser Zealandia sammen med Jordas kjente kontinenter. Illustrasjon: Mortimer et al., 2017

Et område på 4,9 millioner km2 i den sørvestlige delen av Stillehavet, inkludert New Zealand og Ny-Caledonia, består av kontinentalskorpe, og et internasjonalt forskerteam mener dette bør anerkjennes som et eget kontinent.

Det foreslåtte navnet er Zealandia, og det totale arealet tilsvarer omtrent halvparten av USAs areal. New Zealand ligger midt i kontinentet.

Ifølge forskerne, som nylige publiserte resultatene sine i tidsskriftet GSA Today, ligger 94 prosent av kontinentet i dag under vann. Det skyldes hovedsakelig innsynking som følge av skorpetynning og rifting i sen kritt. Før denne riftingen var Zealandia en del av superkontinentet Gondwana.

530x656 ZealandiaZEALANDIA: Omrisset av det «nye» kontinentet er markert i rødt. Zealandia tilfredstiller kravene for å kunne kalles et sammenhengende kontinent, i følge forskerne. Illustrasjon: Mortimer et al., 2017

Området øst for Australia har tidligere blitt sett på en samling av øyer og fragmenter av kontinenter, men forskerne påpeker at hele området oppfyller de generelle kravene for å kunne kalles et samlet kontinent.

De peker blant annet på at Zealandia ligger hevet over havbunnsskorpen i områdene rundt, at kontinentet består av silikarike magmatiske, metamorfe og sedimentære bergarter, at skorpen er tykkere enn havbunnsskorpen rundt og at området har tydelige grenser og dekker et tilstrekkelig stort areal.

Artikkelforfatterne, som kommer fra New Zealand, Australia og Ny-Caledonia, mener den nye studien kan være relevant for videre forskning på prosesser knyttet til kontinentalrifting. Spesielt peker de på at det er unikt at kontinentet i stor grad er druknet, men likevel lite fragmentert.

Avslutningsvis skriver forskerne blant annet at: “Zealandia illustrates that the large and obvious in natural science can be overlooked”.

Les hele forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: