Torsdag 1.10.2020 - Uke 40
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Norske forskere har avdekket flere spor etter et urgammelt kontinent begravd under Mauritius. Og nå mener de at Indiahavet kan være fullt av slike kontinentfragmenter.


530x397 mauritiusUnder Mauritius’ vakre sandstrender skjuler det seg rester av et tapt kontinent. Foto: Susan J. Webb, University of the Witwatersrand

Saken om funnet av et «tapt», urgammelt kontinent skjult under magmatiske bergarter i Indiahavet fikk stor oppmerksomhet i 2013.

Det var et internasjonalt forskerteam bestående av blant annet Trond Torsvik, leder for Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved Universitetet i Oslo som stod bak forskningen.

Torsvik og kollegene hadde funnet zirkonmineraler med en alder på minst 1,9 milliarder år i sandkorn på en strand på øya Mauritius. De var mye eldre enn øya de ble funnet på, noe som ledet dem til å tro at det i dypet befant seg rester av et mye eldre mikrokontinent som de har gitt navnet Mauritia.

Enkelte forskere tvilte på disse funnene, og hevdet at zirkonmineralene kunne ha blitt transportert til sandstranden fra andre steder.

Nå har forskerne gjort nye funn som er med på å bekrefte at teorien holder vann. De har nemlig funnet tilsvarende zirkonmineraler innkapslet i den magmatiske bergarten trakytt.

530x397 trakyttMikroskopibilde av et zirkonmineral i den magmatiske bergarten trakytt. Foto: Ashwal et al. (2016)

Datering viser at mineralene er hele 2,5 – 3,0 milliarder år gamle.

- Fragmenter av Mauritia var opprinnelig lokalisert mellom Madagaskar og India, på kontinenter som ble skilt for rundt 85 millioner år siden.

- Bruddet mellom platene involverte en ganske komplisert splittelse der fragmenter av ulike størrelser fra kontinentalplaten drev rundt i det indiske havbassenget som da var i utvikling, forteller Torsvik på nettsidene til Institutt for geofag.

Torsvik mener derfor at det fortsatt kan eksistere mange slike fragmenter av Mauritia som forskerne har til gode å oppdage.

Les mer på nettsidene til Institutt for geofag

530x353 trakyttI bergarten trakytt fant forskerne zirkonmineraler med en alder på opptil tre milliarder år. Trakytten, som vitner om magmatisk aktivitet, er seks millioner år gammel. Foto: Susan J. Webb, University of the Witwatersrand

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Koffeinkø


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: