Fredag 10.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

En gruppe forskere har for første gang klart å måle veksten i skallene til marine organismer ned på atomnivå. Det kan blant annet gi bedre kartlegging av fortidens klima.


530x375 foraminiferSkallene til foraminiferer kan gi forskere et innblikk i tidligere tiders klima og miljø. Illustrasjon: Howard Spero, UC Davis

Ved hjelp av kraftige måleinstrumenter har amerikanske forskere klart å undersøke mikroskopiske marine organismer på et helt nytt detaljnivå enn hva som tidligere har vært mulig.

I en forskningsartikkel publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences, viser forskerne at de har studert foraminiferer på atomnivå.

Foraminiferer er amøbelignende, encellede dyr som er omgitt av et gjennomhullet skall av kalk eller sammenkittede sandkorn. Skallene kan hope seg opp i store mengder og danne mektige kalkavleiringer (Norsk geologisk ordbok).

Forskerne har ved hjelp av den nye måleteknikken undersøkt grenseflaten mellom det biologiske materialet og skallet.

Et overraskende resultat var at det var høye konsentrasjoner av magnesium og natrium i det ytre organiske laget. Ifølge forskerne har ikke disse grunnstoffene vært regnet som viktige i skallbyggingprosessen, og kan være noe forskere bør ha i bakhodet ved paleoklimatiske undersøkelser.

Skallene tar opp grunnstoffer fra sjøvannet når foraminiferene vokser, og disse kan i ettertid være viktige ledetråder for å forstå miljøet foraminiferene levde i. For eksempel indikerer et foraminiferskall rikt på magnesium at sjøvannet var relativt varmt.

De nye undersøkelsene kan gi bedre kartlegging av fortidens klima, og bedre forståelse for hvordan organismer produserer mineraler til bruk i skall.

Les forskningsartikkelen her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: