Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

Gjennom det europeiske infrastrukturprosjektet EPOS får norske forskningsmiljøer tilgang på store mengder data om jordobservasjoner og ta del i spennende forskning som tidligere har vært utenfor vår rekkevidde.


530x159 banner web 01Illustrasjon: EPOS

25 land, fire internasjonale organisasjoner og mer enn 250 storskala forskningsinfrastrukturer med flere tusen målestasjoner som overvåker jordens indre deformasjonsprosesser og konsekvensene for jordens overflate er involvert i det storprosjektet innen forskningsinfrastruktur European Plate Observing System (EPOS).

- Dette er et prosjekt vi har jobbet med siden 2008, og som skal vare i flere årtier fremover, forteller Kuvvet Atakan, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB).

Atakan leder Norges innsats i EPOS og besitter flere nøkkelroller i det største geofaglige prosjektet Europa noensinne har sett.

Kort fortalt skal EPOS samle data om jordobservasjoner som jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og andre prosesser i jordens indre, fra forskningsmiljøer og måleinstrumenter over hele Europa.

Prosjektet kan bidra til bedre forståelse for slike naturkatastrofer, og raskere respons fra myndigheter når de oppstår.

LES OGSÅ: Samler krefter for storskala infrastruktur

LES OGSÅ: Unik posisjon for Norge

UiB har vært en del av prosjektet siden 2009.

530x364 Atakan2Kuvvet Atakan er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og leder den norske innsatsen i EPOS. Foto: Ronny Setså

Stor gevinst for Norge og Europa

Ved å integrere og tilgjengeliggjøre store mengder data fra hele Europa skal EPOS kunne hjelpe forskere å forbedre vår forståelse for Jordas tektoniske prosesser og geofarer.

- Prosjektet vil kunne bidra som en uavhengig instans som gir pålitelig faktainformasjon.

Ifølge Atakan er denne rollen nyttig når det for eksempel kommer til konflikter mellom industri og styringsorganer. Professoren trekker frem en tidligere hendelse fra norsk sokkel som et eksempel.

- Det gikk et skjelv i Nordsjøen, og spørsmålet var hvorvidt det ble utløst som følge av industriell aktivitet i et nærliggende reservoar.

Det var en usikkerhet om hendelsen var relatert til industriell aktivitet eller om det var naturlig jordskjelv. Seismologiske målinger foretatt av en uavhengig vitenskapelig instans, var avgjørende for å løse den saken.

- I dette tilfellet sørget den raske oppklaringen for at oljefeltet ikke måtte stenges ned, noe som ville betydd store tap både for industrien og for staten. Med denne og flere andre hendelser i bakhodet tror vi EPOS vil være en svært god investering, mener Atakan.

530x398 European plateMed flere tusen målestasjoner skal det gjøres jordobservasjoner av hele den europeiske platen. Illustrasjon: Google Earth / Kuvvet Atakan

For Norge er gevinsten av å delta i EPOS todelt. For det første vil de norske forskningsmiljøene få tilgang til enorme mengder data som tidligere har vært vanskelige å skaffe eller utilgjengelige.

- Vi bidrar med våre data, og får til gjengjeld igjen datasett som er mange ganger større. Jeg vil kalle disse nye dataene en stor kunnskapsrikdom, fremholder professoren.

For det andre vil Norge i større grad kunne ta del i forskning innen fagområder som vi ikke er sterke på i dag.

- Det representerer en unik mulighet for norske forskningsmiljøer til å utvikle seg, lære noe nytt og ta del i spennende forskning som tidligere har vært utenfor vår rekkevidde. Men det samme kan en si om alle landene som tar del i EPOS, så dette er en vinn-vinn-situasjon, avslutter Kuvvet Atakan.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: