Torsdag 29.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Skandinavia hever seg fortsatt som en respons av den tykke iskappen som dekket området under den siste istid. I Bottenviken er hevingen nesten én centimeter per år. 


530x474 fig3Beregnet nåtidig hevingshastighet i Skandinavia (i mm/år). Konturintervall 0,5 mm/år

Landhevingen i Skandinavia startet da isen for alvor begynte å smelte etter sin største utbredelse (Last Glacial Maximum) for ca. 20 000 år siden, og har sitt sentrum rundt Bottenviken med ca. ni millimeter per år.

LES OGSÅ: Hvor mye landheving gjenstår?

For de skandinaviske byene er den beregnede nåværende hevingen som vist i tabellen under.

530x251 tabell

Oslo har størst landheving i Norge. Umeå i Sverige er en av byene i Skandinavia som har størst beregnet landheving i Skandinavia, med sine ni mm/år.

Verdiene ovenfor (og figuren øverst) har framkommet ved glasial isostatisk modellering, og viser hvordan isavsmeltingen etter siste istid påvirker dagens bevegelse av den faste jord.

En må imidlertid være oppmerksom på at det er feilkilder (blant annet isavsmeltingen) i disse beregningene, og beregningsresultatet vil avvike i større eller mindre grad fra den virkelige glasial-isostatiske hevingen.

Det finnes observasjoner om hvordan havnivået har endret seg over tid på ulike steder i Skandinavia (blant annet med fastmerker i fjell). Disse observasjonene er imidlertid heller ikke eksakte mål for bevegelse av den faste jord; de må justeres ut fra kunnskap om dagens havnivåendring.

Dessuten kan de være påvirket av lokale bevegelser av den faste jord (tektonikk) som ikke nødvendigvis har med landhevningen (glasial-isostasi) å gjøre. Det samme gjelder for GPS-målinger, som også er brukt til kartlegging av landhevingen.

Det er derfor viktig at det regionale mønsteret på beregnet landheving stemmer bra med det regionale mønsteret basert på observasjoner. Da er vi på rett spor.

LES OGSÅ: Astenosfæren og landhevningen

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: