Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Forskere mener de kan finne svar på hvor mye energi i form av radioaktivitet og varme som gjenstår i Jordas indre innen 2025.


530x466 Earth cutawayHvor mye energi gjenstår i Jordas indre? Illustrasjon: CharlesC / Wikimedia Commons

Jordas indre er full av energi, og denne energien kan deles inn i to kategorier. Det ene er restvarme etter dannelsen av Jorda, og det andre er radioaktive grunnstoffer som avgir varme når de brytes ned.

Denne varmen driver platetektonikk, vulkansk aktivitet og sørger for at planeten vår har et beskyttende magnetfelt. Det kan også nevnes at en liten andel av verdens energiforbruk kommer fra utnyttelsen av geotermisk varme.

Men varmestrømmen fra Jordas indre har gradvis blitt redusert gjennom geologisk tid, og utgjør i dag en brøkdel av den opprinnelige varmestrømmen.

Nå ønsker et internasjonalt forskerteam å finne ut hvor mye «drivstoff» som gjenstår i Jordas indre, og de håper å finne svaret innen 2025, ifølge en artikkel nylig publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

530x379 Evolution of Earths radiogenic heatFiguren viser radiogen varmestrøm fra Jordas indre gjennom geologisk tid. Illustrasjon: Arevalo Jr. et al, 2009

For å gjøre dette, vil de forsøke å spore såkalte geonøytrinoer – subatomiske partikler som resulterer fra nedbryting av radioaktive stoffer.  

Å spore slike geonøytrinoer er et møysommelig arbeid, de to detektorene som eksisterer i verden i dag har kun identifisert 16 hendelser per år.
 
Men innen 2022 skal tre nye detektorer bli operasjonelle, noe som gir forskerne mer data. De regner da med å kunne spore 520 flere hendelser per år knyttet til dannelsen av geonøytrinoer.
 
Etter å ha samlet geonøytrinodata fra alle de fem detektorene i tre år, mener forskerne at de kan bestemme hvor mye energi i form av radioaktivitet som gjenstår i Jordas indre.

Les artikkelen i Scientific Reports

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: