Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Et pågående MAREANO-tokt i Barentshavet har observert grupperinger av kopparr sørøst for Svalbard som kan vitne om lekkasje av gass.


530x473 KopparrDybdedata fra multistråle ekkolodd viser en gruppe kopparr øst for Hopen i Barentshavet. Gropene kan være dannet som følge av gassutsiving. Illustrasjon: MAREANO

Et pågående tokt i Barentshavet i regi av MAREANO har påtruffet en rekke koppar (pockmarks) på havbunnen øst for Hopen.

Kopparr er groper i finkornet, sedimentær havbunn og dannes som regel ved utstrømning av vann eller gass.

Under toktet oppdaget forskerne at enkelte av kopparrene hadde interne forhøyninger som representerer hard, utstikkende berggrunn.

På Hopen består berggrunnen av triassiske sedimentære bergarter, og i følge forskerne er det tilsvarende bergarter som er observert i undersøkelsesområdet.

Kopparrene har blitt dannet mellom bergartene av trias alder og overliggende løsmasser, og det er muligens utsiving av gass som har skapt gropene.

En alternativ tolkning skal være at kopparrene, i alle fall delvis, er dannet ved at bunnstrømmer rundt de utstikkende harde bergartene har forårsaket strømvirvler som eroderer og forhindrer avsetning av sedimenter.

Les mer og se flere bilder fra toktet her

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: