Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Denne uken arrangeres Virtual Geoscience Conference i Bergen. Foredragene representerer et bredt spekter av temaer som geologi, geomorfologi, geofarer og vulkanologi.


530x397 VGC2Illustrasjon: VGC 2016

Geodata er overalt i dagens samfunn. Både akademia, privat sektor og offentlig forvaltning bruker nå 3D-modelleringsverktøy til å kartlegge og analysere topografi for å løse geovitenskapelige problemer.

I løpet av det siste tiåret har metoder som laserskanning (lidar) og fotogrammetri utviklet seg raskt, med stadig bedre oppløsning, nøyaktighet og prosesseringshastighet.

Og ikke minst har brukervennligheten økt, med bedre utstyr og programvarer som gjør slike data tilgjengelig for en rekke nye brukere og anvendelser innen geovitenskap.

LES OGSÅ: Revolusjonerer geologisk kartlegging

Petroleumsgeologer var tidlig ute med å benytte laserskanning til å lage fotorealistiske 3D-modeller av blotninger som anvendes som paralleller til olje- og gassreservoarer på norsk sokkel.

Det er ofte vanskelig eller umulig å vite dimensjoner på elementer i oljereservoarer som er under bakken. Slike modeller blir derfor brukt til å finne størrelse og orientering til reservoarelementer.

I tillegg brukes modellene til å undersøke geologi som ellers er vanskelig eller umulig å nå i felt med tradisjonelle metoder.

3D-modellering er derfor et fantastisk verktøy for å få en oversikt over topografi og stratigrafi, noe som kommer til nytte for eksempel i undervisning og i planlegging før og etter feltarbeid.

LES OGSÅ: Geologenes nye feltverktøy

Norge har hatt en ledende stilling innen utvikling og anvendelse av geomatiske metoder i geovitenskap.

Den bratte topografien og det vekslende klimaet i Norge bidrar sammen til å skape krevende anvendelsesområder, som skredovervåkning, der geomatiske metoder har blitt svært viktig.

Virtual Outcrop Geology (VOG)-gruppen ved Uni Research CIPR i Bergen er kjent som en internasjonalt ledende aktør innen 3D-modellering, hyperspektral avbildning og programvareutvikling for visualisering og tolkning i geovitenskap.

I år arrangerer VOG-gruppen konferansen Virtual Geoscience Conference (VGC 2016) i Bergen, 21. - 23. september.

Formålet med konferansen er å skape en møteplass for forskere i fagfeltene geomatikk (metoder og teknologi), geovitenskap (applikasjoner og analyse) og andre relaterte disipliner, der de kan diskutere de siste utviklinger og innovasjoner i bransjen.

Den første utgaven av denne konferanseserien ble arrangert i Lausanne i 2014 og hadde rundt 70 påmeldte.

I 2016 har responsen vært svært stor, med over 140 påmeldte deltakere så langt. Deltakerne kommer fra mange land i Europa, samt USA, Canada, Australia, Brasil og Kina.

Foredragene representerer et bredt spekter av temaer innenfor geofag, som geologi, geomorfologi, geofarer, vulkanologi og til og med 3D-modellering av terrengoverflaten på Mars.

Metoder som innsamling av data med droner (UAVs), spektral og termal avbildning og integrering med for eksempel geofysiske data er også sterkt representert.

Andre høydepunkter i programmet:

  • Keynote foredrag: Lars Harald Blikra, geolog og avdelingssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om forvaltning av risiko og usikkerhet knyttet til skredfare i Norge.
  • Keynote foredrag: Helwig Hauser, professor ved Universitetet i Bergens visualiseringsgruppe, om de nyeste visualiseringsmetodene med potensial for geovitenskap.
  • To dagskurs (21. september) om Virtual Geoscience og tolkning av 3D-modeller (VOG-gruppen), og CloudCompare, en programvare med fri og åpen kildekode for punktskybehandling (Daniel Girardeau-Montaut, Frankrike).
  • Det fjerde IQmulus prosjektseminar (21. september).
  • Interaktive sesjoner som gir muligheten for å se flere detaljer i enkelte programvarer og metoder, blant annet virtual reality-oppsett (Vale do Rio dos Sinos University, Brasil) og å kunne utforske et datasett ved bruk av lyd (UiO).
  • Paneldiskusjon om de største utfordringer og muligheter innen anvendelsen av dagens teknologi.
  • Sosialt program med åpningsfest på Zachariasbryggen og konferansemiddag på Fløyen.

Konferansen er støttet av Norges forskningsråds FRINATEK-program og følgende partnerorganisasjoner: Geological Remote Sensing Group (GRSG), Norsk Geologisk Forening (NGF), The Geological Society og Universitetet i Bergen.

Det er mulig å melde seg på under selve konferansen. Les mer på nettsidene til VGC 2016

Kontakt: Simon Buckley, Uni Research CIPR
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

530x327 VGC1Illustrasjon: VGC 2016

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: