Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Et kommende forskningsprogram med et budsjett på 500 millioner kroner kan gjenreise Norge som polarforskningsnasjon.


530x443 2rolf mjeldeRolf Mjelde leder den vitenskapelige delen i GoNorth. Foto: Ronny Setså

- Målet er et internasjonalt forskningsprogram av høy kvalitet som skal gi økt kunnskap og bevisstgjøring av de arktiske områdene nord for Svalbard, forteller Rolf Mjelde, professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Mjelde er leder for den vitenskapelige delen av det kommende forskningsprogrammet Geosciences in the Northern Arctic (GoNorth).

Prosjektet har så langt blitt tildelt i underkant av tre millioner kroner for å utarbeide et vitenskapelig program, samt planlegge logistikk og finansiering.

Ideen ble først introdusert av Morten Smelror, administrerende direktør i Norges geologiske undersøkelse (NGU). Smelror sitter også i styringsgruppen for GoNorth.

- Utgangspunktet for programmet er at Norge - i sterk kontrast til Barentshavet - har gjort veldig lite forskning i Arktis nord for Svalbard og opp til Gakkelryggen, forklarer Mjelde.

Listen over norske vitenskapelig ekspedisjoner i Polhavet er svært kort.

Et hederlig unntak med geofaglig fokus fra nyere tid er Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsens FRAM-2014/2015 som i fjor høst kom hjem etter å drevet på et isflak i ett år og samlet store mengder vitenskapelige data.

Også forskningsinitiativet Arven etter Nansen, dersom det blir realisert, vil kunne bidra til økt kunnskap om Polhavet.

530x408 SurveyForeslåtte områder for innsamling av data. Illustrasjon: GoNorth

- GoNorth vil virke komplementært til Arven etter Nansen, ettersom det prosjektet vil fokusere på vannsøylen, mens hovedfokuset for dette programmet vil være geologien og den faste jords fysikk.

Det endelige vitenskapelige programmet, logistikken og finansieringen skal etter planen være klart juni 2017.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: