Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

En ny app for smarttelefoner og nettbrett viser deg berggrunnsgeologien der du til enhver tid befinner deg.


530x360 Indrevær1Kjetil Indrevær er postdoktor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo og forskningssenteret ARCEx. Hans egenutviklede app lar folk kunne se geologien i nærområdet sitt. Foto: Ronny Setså

- Jeg ønsket meg en app som viser deg geologien der du er. Ettersom det ikke allerede fantes, måtte jeg lage det selv, forteller Kjetil Indrevær, postdoktor ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo og forskningssenteret ARCEx.

Applikasjonen heter Norges Geologi og bruker fritt tilgjengelige data fra Norges geologiske undersøkelse. Det er berggrunnskartet i 1:250 000 målestokk som danner grunnlaget for appen.

- Appen passer utmerket for studenter og hobbygeologer, så vel som erfarne geologer som ønsker å få et overblikk over geologien i et område, forklarer Indrevær.

Norges Geologi benytter smarttelefonen eller nettbrettets innebygde GPS for å vise brukeren hvor i det geologiske kartet han eller hun befinner seg. Selve kartdataene lastes ned kontinuerlig alt etter som brukeren zoomer inn og ut eller er i bevegelse.

- Dette krever at du har dekning der du er. Men om brukeren skal reise et sted uten dekning, kan kartene lastes inn på forhånd og de blir da lagret i enhetens internminne.

530x363 appstoreNorges Geologi er utviklet for iPhone og iPad og er gratis på App Store. Illustrasjon: Kjetil Indrevær / App Store

Appen har også en tegnforklaring som forteller hva de ulike fargene og symbolene på kartet representerer.

Indrevær håper flest mulig geologer benytter seg av muligheten til å laste ned og ta i bruk Norges geologi.

- Den er gratis og reklamefri.

Kartdataene som appen henter er såkalte Web Map Services (WMS). Ifølge Indrevær er dette et dataformat som noen ganger kan oppleves som tregt å laste inn.

- Jeg er derfor spent på å se om WMS-serverne «tåler» den ekstra trafikken om Norges Geologi blir tatt i bruk av mange, smiler han.

Norges Geologi finnes på App store og er følgelig tilgjengelig for alle i Norge som har en iPhone eller iPad. Du finner den her eller ved å søke opp «Norges geologi» i App Store.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: