Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

SFF-kandidaten Porous Media Laboratory har som mål å forstå fysikken på porenivå og hvordan det kan oppskaleres til bruk i stor-skala simulatorer. Det er relevant for petroleumsindustrien og flere andre industrigrener.


530x351 image03Bildet viser et CO2-lag over et porøst medium. Væsken i det porøse mediet er tilsatt en pH-indikator. Når CO2 absorberes i vann, dannes kullsyre som er tyngre enn vann. Dette sees ved de gule konveksjonfingrene. Illustrasjon: Knut Jørgen Måløy, UiO

I fjor høst mottok Norges forskningsråd (NFR) hele 150 søknader fra forskningsmiljøer som ønsket finansiering som sentre for fremragende forskning (SFF).

15. mars kunne NFR meddele at 34 av disse har gått videre i kampen om å få den gjeve statusen.

170 image002To av disse søknadene har geofaglig relevans, den ene er Centre for Integrated Quantitative Earth System Dynamics ved Universitetet i Bergen, og den andre er Porous Media Laboratory ved NTNU/UiO.

Den endelige avgjørelsen på hvorvidt disse sentrene blir SFF-sentre skal tas i desember.

Leder for SFF-initiativet Porous Media Laboratory er professor i fysikk ved NTNU Alex Hansen.

Alex Hansen er professor i fysikk og leder for SFF-initiativet Porous Media Laboratory. Foto: NTNU

Hvem deltar i Porous Media Laboratory?

Porous Media Laboratory er en sammenslutning av folk ved Institutt for fysikk, Institutt for kjemi, og Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU og Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.  

Hva kan dere gjøre som SFF-senter?
Vi ønsker å studere strøm i og deformasjon av porøse medier ved å kombinere fluiddynamikk, mekanikk, ikke-likevekt-termodynamikk og statistisk mekanikk.  

Vi vil studere problemet eksperimentelt, numerisk og teoretisk.  

Hvilken kompetanse besitter dere?
Vår kompetanse til å angripe dette problemet ligger i at vi kombinerer kunnskap og erfaring innen feltene som er nødvendige. Ligningene som brukes i dag basert på konseptet relativ permeabilitet er kraftig overforenklet.

Hva ønsker dere å oppnå?
Målet er å utvikle ligninger som beskriver fysikken på porenivå korrekt til bruk i stor-skala simulatorer - altså løse oppskaleringsproblemet.  

Dette problemet går ut på å binde sammen fysikken på poreskala med det man ser på geologisk skala – altså å gå fra mikrometernivå til kilometernivå.

Hvorfor er dette viktig?
Porøse medier ligger under mange store industrigrener fra oljeindustrien, kjemisk prosessteknologi (reaktorteknologi), batteriteknologi, geofysisk transport etc.

530x368 snapBildet viser numerisk simulering av strøm av to ikke-blandbare væsker i porenettverket til en berea sandstein. Illustrasjon: Santanu Sinha, NTNU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: