Søndag 1.11.2020 - Uke 44
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

I det superdype borehullet på Kolahalvøya har forskere funnet gullførende bergarter 10 kilometer under bakken.


530x370 KolaFra 1970 til 1989 boret forskere hele 12 kilometer ned i jordskorpen på Kola-halvøya i Russland. Borehullet er det dypeste menneskeskapte hullet i verden. Foto: englishrussia.com

Det superdype borehullet på Kolahalvøya er det dypeste menneskeskapte hullet i verden. Boringen startet i 1970, og varte helt frem til 1989. Da hadde prosjektet nådd 12 262 meter ned i bakken.

Boringen og kjerneprøvene har gitt mye kunnskap om blant annet hvordan Jorda så ut i arkeikum (4,0 – 2,5 milliarder år siden), det Baltiske skjold og geofysiske, kjemiske og fysiske egenskaper til dyp skorpe generelt.

Prosjektet ble avsluttet i 2006 på grunn av manglende finansiering, men det russiske fagmiljøet sitter igjen med et unikt arkiv av borekjerner som det den dag i dag forskes på.

ProkofievUnder den nordiske geologiske vinterkonferansen i Helsinki i januar kunne Vsevolod Prokofiev ved det russiske vitenskapsakademiet i Moskva fortelle at de har funnet gull i borekjernene som er hentet fra 9,5 – 11 kilometers dyp.

- Gullet har blitt funnet i væske- og gassholdige inneslutninger i kvarts, sa Prokofiev.

Vsevolod Prokofiev ved det russiske vitenskapsakademiet holdt foredrag om gullfunn i det superdype borehullet på Kola under den nordiske geologiske vinterkonferansen i Helsinki i januar. Foto: Ronny Setså

Denne væsken skal ha trengt inn i de arkeiske bergartene for 1,76 – 1,7 milliarder år siden, og analyser viser at væsken var eksepsjonelt rik på gull og holdt en temperatur på over 500 °C.

Det dype nivået som gullet er funnet på utelukker umiddelbart at dette dreier seg om en økonomisk utvinnbar forekomst.

Men flere overflatenære gullforekomster er ifølge Prokofiev kjent i området som utgjør den nordøstlige delen av det Baltiske skjold.

Forskerne undersøkte derfor om gullet de fant i væske- og gassinneslutningene i borehullet kunne komme fra samme kilde som gullforekomstene ved overflaten.

- Det viste seg at væske- og gassinneslutningene på Kola hadde helt andre fysiske og kjemiske egenskaper enn de tidligere kjente forekomstene. Kola-gullet har en annen kilde, konstaterte Prokofiev.

Det superdype borehullet på Kolahalvøya ligger kun et par mil fra grensen mot Norge og Sydvaranger Gruve.

KartNÆR NORSKEGRENSEN: Det superdype borehullet er markert i rødt og ligger rett ved kobber- og nikkelgruven Zapolyarny. Smelteverket i Nikel ligger noen kilometer til vest. Øverst i kartet ser vi Kirkenes og Sydvaranger Gruve. Illustrasjon: Google Maps

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Ikke veldig spesifikt


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: