Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

I sommer plasserte CAGE ut to observatorier på havbunnen vest for Svalbard. Observatoriene skal overvåke blant annet metanutslipp og CO2- og pH-nivå i vannsøylen.


530x392 SvalbardTopolandersKartet viser hvor de to havbunnsobservatoriene ble utplassert denne sommeren. Illustrasjon: P. Serov / CAGE

- Utplasseringen gikk helt perfekt og observatoriene er nå i full virksomhet, forteller toktleder Anna Silyakova, som er postdoktor ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE).

180 Anna headshot 2Havbunnsobservatoriene som denne sommeren ble plassert ut ved to lokaliteter på havbunnen vest for Svalbard har vært nøye planlagt siden CAGE startet opp i slutten av 2013.

- Vi har tidligere registrert lekkasjer av metan fra havbunnen ved de to lokalitetene, sier Silyakova.

Anna Silyakova er toktleder og postdoktor ved Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE). Foto: CAGE

Toktlederen forteller at CAGE blant annet ønsker å få svar på følgende spørsmål ved hjelp av de nylig utplasserte observatoriene:

•    Pågår lekkasjene kontinuerlig gjennom hele året?
•    Hvordan beveger metanet seg i vannsøylen, og spesielt i grunne havområder?
•    Når metanet havoverflaten og atmosfæren?

Observatoriene skal hentes inn neste sommer, og forskerne vil da ha en mengde data å analysere som kan hjelpe dem å svare på nettopp disse spørsmålene.

Silyakova påpeker at de også har muligheten til å hente inn data fra observatoriene underveis ved trådløs overføring til nærgående skip, men at å vente ett år sparer verdifull batterikapasitet og gir et bedre langtidsdatasett.

Observatoriene inneholder en lang rekke instrumenter som kan innsamle data knyttet til hydrografi, vannsirkulasjon, transport av gassbobler i vannsøylen, og havvannets kjemi.

I tillegg registreres lydbølger ved ulike frekvenser, noe som kan gi informasjon om både gassbobler, så vel som migrerende pattedyr i omgivelsene.

Havbunnsobservatoriene er plassert ut på henholdsvis 90 og 240 meters dyp.

530x397 obsBildet viser en av de to havbunnsobservatoriene idet den blir utplassert utenfor kysten av Svalbard. Foto: Anna Silyakova / CAGE

Gasshydrater, «frossen gass», kan utgjøre en stor faktor for fremtidige klimaendringer. Det er trolig lagret fire ganger så mye karbon i gasshydrater som i alle andre former for fossile ressurser som kull, olje og gass.

Store deler av disse forekomstene befinner seg i de klimasensitive sokkelområdene i Arktis. Samtidig vet vi at metan er en gass som er mer enn 20 ganger så potent som CO2 som klimagass.

Dataene fra observatoriene blir et viktig bidrag for CAGE som forsker på hele utslippssystemet til metan, fra dypt under havbunnen til atmosfæren.  Dette vil gi mer kunnskap om pågående klimaendringer i Arktis.

LES OGSÅ: Vil kvantifisere metanutslipp fra havbunnen

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: