Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Tektoniske forhold styrer væskestrømmer og lekkasjer i Isfjorden på Svalbard. I dag disputerer PhD-stipendiat Srikumar Roy ved UNIS.


530x388 roySrikumar Roy på feltarbeid i Nordfjorden i 2013. Foto: Riko Noormets / UNIS

I dag disputerer UNIS-stipendiat Srikumar Roy med sin avhandling «Geological controls on fluid flow and seepage in western Svalbard fjords».

Roy har gjort en systematisk kartlegging av kopparr (pockmarker) og andre landformer på bunnen av Isfjorden, Svalbards største fjordsystem. Kartleggingen er basert på høyoppløselige batymetriske data.

Kopparr er groper på havbunnen som dannes ved at gass eller væske stiger opp fra under havbunnen. Det er ofte lekkasje av metan fra grunne dyp som skaper slike former.

LES OGSÅ: Fjordbunnen lekker

Roys undersøkelser viser en statistisk sammenheng mellom kopparrene og rygger på fjordbunnen, og videre at ryggene henger sammen med skyveforkastninger.

Stipendiatens funn indikerer at dypereliggende væsker har kunnet strømme oppover mot fjord- og havbunnen som følge av tektoniske trekk knyttet til folde- og skyvebelter i den vestlige delen av Spitsbergen.

Roy har videre funnet indikasjoner på at grunn gass eksisterer i de marine sedimentene i Grønfjorden, i indre del av Isfjorden og i Nordfjorden.

Lekkasje- og væskestrømkarakteriseringen i indre Isfjorden bidrar med viktige data til studier for UNIS CO2-laboratoriet.  

Forskningen er også et bidrag til UNIS-prosjektet «Hydrocarbon Seeps and Potential Source Rocks of the Northern Barents Sea» som er støttet av ConocoPhilips og Lundin Petroleum.

Les hele saken på nettsidene til UNIS (engelsk)

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: