Søndag 19.9.2021 - Uke 37

Samarbeidspartnere

Isflaket som deltakerne i ekspedisjonen FRAM–2014/2015 levde på kan sammenliknes med kontinentalplater som driver med strømningene i mantelen. 


Indrevær

Tektonikk i isen. Klikk for større bilde. Foto: Johan Hætta, Luftforsvarets 333 skvadron

Gjennom et helt år har Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen drevet på et isflak i Polhavet. For små midler har det blitt samlet inn et stort vitenskapelig materiale innen flere vitenskaper. Geologi er bare én av dem.

Med til historien hører også at det dynamiske isflaket flere ganger satte de to ekspedisjonsdeltakerne på harde prøver. Sent i mars i år ble hele leirområdet subdusert under et tilstøtende isflak, og alt utstyret måtte nok en gang flyttes.

Det er ikke unaturlig å sammenlikne isflaket de bodde på med en kontinentalplate som driver med strømningene i mantelen.

For isflaket var ett av mange isflak i ekspedisjonens lille verden, og noen ganger kolliderte de, og andre ganger drev de fra hverandre.

Resultatet var blant annet «øybuer» (skrugarder), «havbunnsspredning» (voksende sprekker mellom isflakene), skjærsoner og groper.

Vi våger påstanden om at dette fotoet av leiren er «årets bilde».

Kristoffersen har her vist evne til å sette «dagligdagse» observasjoner inn i en tektonisk sammenheng.

LES OGSÅ:

En unik prestasjon i Polhavet

Kritisk i Polhavet

Dette har vi lært om Polhavet

Baner vei for norsk polutforskning

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: