Torsdag 23.9.2021 - Uke 38

Samarbeidspartnere

Amerikanske geokjemikere hevder å ha funnet bevis for at liv eksisterte på Jorda for så mye som 4,1 milliarder år siden.


530x594 zirkonKarbon (grafitt) i en 4,1 milliarder år gammel zirkonkrystall fra Vest-Australia. Foto: Stanford/UCLA

Det er funn av grafitt kapslet inn i zirkonkrystaller som skal ha fått amerikanske geokjemikere til å hevde at de har funnet bevis for at liv eksisterte på planeten vår for minst 4,1 milliarder år siden.

Resultatene fra forskerne ved University of California, Los Angeles (UCLA) ble nylig publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Tidligere forskning har antydet at det eldste livet på Jorda er minst 3,8 milliarder år gammelt.

Forskerne har analysert mer enn 10 000 zirkoner fra magmatiske bergarter i Vest-Australia.

Zirkon er et mineral som er svært utbredt på Jorda og som i liten grad påvirkes av forvitring. Dermed egner mineralet seg godt som aldersindikator eller for å bevare partikler.

Artikkelforfatterne plukket ut zirkonkrystallene som hadde spor av andre materialer inni seg, og disse ble analysert i detalj.

Ett av zirkonene viste seg å inneholde grafitt (rent karbon). Ved hjelp av isotopdatering fant forskerne ut at zirkonet er 4,1 milliarder år gammelt, og grafitten må ha vært innkapslet like lenge.

Ifølge forskerne finnes det ingen god forklaring for hvordan karbonet kan ha blitt abiotisk dannet. I tillegg indikerer forholdene mellom isotopene 12C og 13C i grafitten at fotosyntetisk liv eksisterte når det ble dannet.

Forskerne mener funnene tyder på at det kan være utbredt liv i universet, og at våre tolkninger om hvordan Jorda så ut kort tid etter fødselen for 4,54 milliarder år siden må redefineres.

Les mer i Proceedings of the National Academy of Sciences

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: