Tirsdag 13.4.2021 - Uke 15

Samarbeidspartnere

Et forhistorisk kjempeskred har blitt kartlagt i delstaten Utah i USA. Skredet, som er 21 millioner år gammelt, dekker et areal tilsvarende Jotunheimen.


530x397 HackerForsker David Hacker peker på smeltet glass som ble dannet følge av høy friksjon da skredet gikk for 21 millioner år siden. Foto: David Hacker / Kent State University

Markaguntskredet i delstaten Utah i USA er et av de to største kjente skredhendelser på land.

Amerikanske forskere, som over de siste to årene har kartlagt skredets omfang, har nå publisert funnene sine i tidsskriftet Geology.

Med et estimert areal på minst 3 300 kvadratkilometer, kunne skredmassene dekket Jotunheimen.

Skredet hadde en utløpslengde på nesten ni mil og ble trolig utløst som følge av at et vulkansk område kollapset. Området var ikke ulikt de vi finner i Kaskadefjellene (deriblant Mount St. Helens) langs vestkysten av USA i dag.

De voldsomme kreftene som ble satt i sving da bergmassene raste, skal ha skapt enorm friksjon og smeltet deler av bergartene til glass – såkalt pseudotachylitt.

Andre spor etter skredet inkluderer skjærsoner og et «puslespill» av knuste bergarter.

- Funnene kan hjelpe oss å forstå slike ekstremhendelser bedre. Selv om de er sjeldne, kan de skje igjen i moderne vulkanske områder som Kaskadene, kommenterer David Hacker, som er en av artikkelforfatterne, i en pressemelding.

Les forskningsartikkelen i Geology

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Skuffet


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: