Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Flom- og skredhendelser inntreffer nesten på daglig basis i Norge. NVE har det nasjonale ansvaret for overvåking og varsling.


530x353 JordskredVarsom.no leverer oppdaterte flom- og skredvarslinger. Tjenesten leverer også faktaark med mer informasjon om de ulike typene geofarer. Her ser vi et jordskred i Møre- og Romsdal fra 2003. Foto: NVE / Jordskred og flomskred faktaark

«Sommervarme kan gi store naturlig utløste skred i Nord-Norge»

Det skriver flom- og skredvarseltjenesten Varsom.no 30. mai. Varsom.no er en del av Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) arbeid med forvaltning for forebygging av skred og flom.

Under kongressen Interpraevent – Natural hazards in a changing world ga seksjonssjef for varsling av flom- og jordskredfare ved NVE, Hervé Colleuille, et innblikk i hvordan direktoratet jobber for et sikrere samfunn.

Colleuille fortalte at flom og skredhendelser inntrer regelmessig i Norge, og gjerne blir utløst av meteorologiske hendelser som nedbør og snøsmelting om våren.

LES OGSÅ: - Vi har blitt mer proaktive

530x518 ColleuilleHervé Colleuille holdt et keynote foredrag under kongressen Interpraevent. Foto: Stig Storheil / NVE

- Når det kommer til å utvikle varslinger, som vi oppdaterer kontinuerlig, jobber vi ut fra en verdikjede som strekker seg fra innsamling av data, via modellering og analyse, til varsling, tiltak og evaluering.

Ifølge Colleuille har NVE en rekke kilder for innsamling av data. De har et tett samarbeid med Meteorologisk institutt (Met) som leverer oppdaterte meteorologiske data. Statens vegvesen leverer oppdaterte rapporter i nær sanntid vedrørende stengte veier og andre hendelser.

NVE overvåker dessuten media, og mottar også informasjon fra publikum (blant annet via Varsom Regobs).

- Dataene vi får inn kjøres gjennom våre hydrologiske modeller, og vi har til enhver tid minst to vakthavende personer som kan utarbeide oppdaterte varslinger, én for flomvarsler, og én for skredvarsler, fortalte Colleuille.

For folk flest vil disse varslene være lettest tilgjengelig gjennom plattformen Varsom.no. Varsom.no leverer varsler for de tre neste dagene, både fra NVE og fra Met og omfatter blant annet snøskred, flom, jordskred, fjellskred, styrtregn, skogbrannfare med mer.

Seksjonssjefen fremholdt at det er krevende å kjøre, vedlikeholde og videreutvikle tilbudet. Én av de største utfordringene er å kunne modellere og utarbeide prognoser i høyest mulig oppløsning med lavest mulig usikkerhet.

De viktigste tiltakene for fortsatt suksess er et godt samarbeid mellom de statlige foretakene med fri flyt av data og tilgang på databaser som for eksempel den nasjonale skreddatabasen, samt forbedrede hydrologiske modeller.

Også for ekspertene

Heidi Bache Stranden i NVE presenterte Varsom.nos plattform Xgeo.no under den samme kongressen. Xgeo er et samarbeid mellom NVE, Met, Bane NOR, Statens vegvesen og Kartverket, og er ifølge Stranden et av de viktigste verktøyene for daglige faregradsvurderinger i Norge.

Plattformen har historiske hydrologiske og meteorologiske data som strekker seg tilbake til 1957 og 9 dager frem i tid. Xgeo.no er også åpen for publikum.

Interpraevent ble i år arrangert av NGI, NVE og Statens vegvesen.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: