Mandag 29.11.2021 - Uke 48

Samarbeidspartnere

Varslingssystemene ved Åknes/Tafjord skal testes 12. mai som en del av fjellskredberedskapen til kommunene.


530x353 sirener bAne Dahl Torps rollekarakter hører sirenene i Geiranger i spillefilmen Bølgen. Kilde: Fantefilm

I spillefilmen Bølgen går skredet ved det ustabile fjellpartiet Åknes.

Idet millioner av kubikkmeter med masser er på vei ned i fjorden, trykker Laila Goodys rollekarakter Margot Valldal ved Åknes/Tafjord Beredskap IKS (ÅTB) på den store røde knappen og de illevarslende sirenelydene ljomer i de trange fjordene.

Sirener og oppringning

Onsdag 12. mai klokken 12.00 – 14.00 vil lokalbefolkningen i Stranda og Fjord kommune, og deler av Ålesund og Sykkylven kommune få oppleve sirenene.

I tillegg vil alle personer som har registrert telefon på en adresse i, eller oppholder seg i en kommune ved Storfjorden, bli oppringt eller få melding.

Det skriver ÅTB i en pressemelding der formålet er å teste varslingssystemene. De oppfordrer folk til å informere barn om testen på forhånd, og poengterer samtidig at det ikke er noen endring i bevegelsene i fjellet og at geologene vil kunne varsle i god tid før et eventuelt ras blir utløst.

I traileren til Bølgen (under), kan du høre sirenene etter et drøyt minutt.

Norges mest overvåkede fjellparti

Åknes er Norges mest overvåkede fjellparti. Den ustabile fjellsiden som ligger 200 til 900 meter over Sunnylvsfjorden, er i konstant bevegelse, og vil en dag rase ut.

Et skred ned i fjorden kan ramme inntil ti kommuner i Storfjordregionen med flodbølger som kan rekke 70 – 80 høydemeter opp på land.

Les mer om trusselen fra Åknes her

Se video fra innsiden av fjellet her

I 2017 startet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et prosjekt for å se på muligheten for å stabilisere fjellpartiet ved å drenere ut vannet i fjellet.

Vann virker destabiliserende på flere måter, men den viktigste effekten er vanntrykk i sprekker og glideplan, som reduserer friksjonen og øker de drivende kreftene.

Drenering er det eneste fysiske tiltaket for å stabilisere ustabile fjellpartier med reel effekt.

Les mer her: Vil stabilisere Åknes

530x397 UtsiktÅknes rager på det høyeste 900 meter over Sunnylvsfjorden. Et ras kan forårsake flodbølger i fjorden og ramme de nærmeste bygdene. Foto: Gustav Pless

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: