Lørdag 23.10.2021 - Uke 42

Samarbeidspartnere

SINTEF-forskere utvikler nye droner som skal kunne kartlegge rasfare og varsle kommende hendelser.


530x358 GjerdrumDronebilde fra kvikkleireskredet i Gjerdrum. Foto: Jaran Wasrud / NVE

Da kvikkleireskredet gikk i Gjerdrum 30. desember 2020, gikk det ikke lang tid før droner ble sendt opp for å skaffe nødetater og geoteknikere et overblikk over situasjonen og hvilke massebevegelser som hadde funnet sted.

I nær fremtid er det også håp om at droner kan være med på å varsle kommende skred.

Et nytt prosjekt kalt GeoDrones har som mål å utvikle droner og teknologi som kan kartlegge rasfare.

- Dronene kan gjøre mye. Vi kan bruke dem til å fly over store områder for å finne de stedene der det er mest sannsynlig at det kan rase. Så, når du har funnet dem, kan du overvåke tettere, samle data hver måned eller hver uke og se på utviklingen for å finne ut hvor stor faren er, forteller Bastien Dupuy, prosjektleder og forsker i SINTEF til nettavisen Gemini.no.

Ifølge Dupuy er det først og fremst tenkt at dronene kan anvendes for å varsle om snøskred som stenger norske veier om vinteren. Men også steinsprang og kvikkleireskred kan potensielt varsles.

Forskerne bak GeoDrones bygger dronene selv, som utstyres med kamera og ulike sensorer. Med kameraene kan de få oversikt over bevegelser over tid i et gitt område. Andre sensorer kan videre hjelpe dem å forstå hva som foregår under overflaten.

530x305 Geodrones skisseIllustrasjon: GeoDrones

Én av styrkene til droner er at de kan operere i områder som er farlige for bakkemannskaper med hensyn på bratthet og skredfare. Droner kan dessuten utføre mer detaljert kartlegging enn fly og helikopter, som gjerne egner seg for å dekke større områder.

Foruten å utvikle selve dronene, bruker forskerne også mye tid på å lage programvaren som skal analysere dataene.

- Hvis du må bestemme deg raskt for å stenge en vei eller evakuere en bygning, har du ikke alltid en ekspert der som tolker data for deg. Målet vårt er at også den analysen skal automatiseres, forteller Dupuy til Gemini.no.

Dronene kan også hjelpe til med redningsarbeidet hvis ulykken er ute. Sensorene kan finne mennesker som er dekket av leire og snø, og dronene kan videre varsle om faren for nye skred i området som er rammet.

SINTEF finansierer forskningen, som vil pågå i minst tre år fremover.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: